Euroopa Liit ei otsi «süstemaatilist vastasseisu» Hiinaga

Copy
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel. Foto: Olivier Hoslet/Epa/Scanpix

Euroopa Liidu juhid lubasid täna seista suhetes Hiinaga oma põhimõtete ja sõltumatuse eest, kuid manitsesid vältima otsest vastasseisu ja sidemete katkestamist.

«Arutelu näitas väga selget tahet vältida naiivne olemist, kuid me ei tahtnud minna ka süstemaatilise vastasseisu loogikasse,» ütles tippkohtumise võõrustaja ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel.

Brüsseli tippkohtumisel arutas 27 riigist koosnev blokk kolm tundi väldanud strateegilistel kõnelustel oma Hiina-poliitikat ajal, mil selle president Xi Jinping oma võimuhaaret on tugevdamas.

Hiina tohututele turgudele pääsemise soovi ning tema õigusrikkumiste ja agressiivse regionaalpoliitika hukkamõistu vahel laveerides on EL näinud vaeva Pekingi suhtes ühtse hoiaku kujundamisel.

«Oleme alati kindlad oma põhimõtete, demokraatia ja põhivabaduste kaitsel,» ütles Michel.

«Usume, et peame otsima rohkem vastastikkust ja tasakaalu eelkõige Hiina ja EL-i majandussuhetes.»

Michel ütles, et EL on jätkuvalt avatud koostööle Hiinaga suurtes rahvusvahelistes küsimustes, nagu kliimamuutused ja tervis.

Ta rõhutas, et Hiina ja USA rivaalitsemise ajal on blokil «oma mudel, mida arendada».

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tõdes, et Peking püüab jätkuvalt domineerida Ida-Aasias ja kehtestada oma mõju kogu maailmas.

Ta hoiatas ka Hiina ja Venemaa tihedate sidemete eest ajal, mil Moskva on Ukraina vastu sõda alustades rahvusvahelist korda raputanud.

«Need arengud mõjutavad EL-i ja Hiina suhteid,» ütles von der Leyen.

Saksamaa kantsler Olaf Scholz aga teatas reedel, et viib järgmisel kuul Hiinasse valitsusdelegatsiooni; tegemist on esimese EL-i liidriga, kes alates 2019. aasta novembrist Pekingit külastab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles