Venemaa andis Kuubale hulgaliselt lubadusi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raúl Castro ja Dmitri Medvedev.
Raúl Castro ja Dmitri Medvedev. Foto: AFP / Scanpix

Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev ja Kuuba riigipea Raúl Castro sõlmisid täna Mosvkas strateegilise partnerluslepingu ning lubasid riikide vahelised suhted viia uuele tasemele.


Venemaal nädalasel külaskäigul viibiv Kuuba riigipea Raúl Castro rõhutas külma sõja aegsete liitlaste strateegiliselt olulisi suhteid, vahendas AFP.

«Me oleme vanad sõbrad ja oleme teineteist tundma õppinud nii headel kui ka halbadel päevadel, mil sa õpid oma sõpru kõige paremini tundma,» ütles 77-aastane Castro.

«Täna on ajalooline ja tähtis hetk Kuuba ja Venemaa suhetes,» lisas Kuuba pikaaegse liidri ja kommunistliku revolutsiooni elava legendi Fidel Castro mantlipärija.

«Meil on head võimalused viia oma suhted strateegilisele tasemele. Ma usun, et teie visiit keerab Venemaa ja Kuuba suhetes uue lehekülje,» ütles Medvedev Castrole ja õnnitles Kuuba rahvast.

Riigipead sõlmisid ka mitmeid lepinguid, mille kohaselt saab Kuuba 20 miljonit dollarit laenu, mis kulutatakse Vene toodangu otsmiseks, teatas Reuters. Laen on mõeldud Kuuba infrastruktuuri, energia ja põllumajanduse rahastamiseks.

Muu hulgas lubas Venemaa tormidest räsitud Kuubale veerandsada tonni teravilja, kuid asepeaminister Igor Setšini sõnul võib saareriik vajadusel saada ka kuni 100 000 tonni toiduabi, vahendas RIA Novosti.

Venemaa energiaettevõte Inter RAO sõlmis lepingu, mille kohaselt ehitab firma Kuubale elektritehase. Setšini teatel on koostööst Kuubaga huvitatud ka mitmed teised ettevõtted nagu Kamaz, Avtovaz, Zil ja Gaz ning Venemaa soovib lisaks eelpoolmainitud valdkondadele teha Kuubaga koostööd ka teistes strateegiliselt olulistest valdkondades.

Sõlmitud lepingute üksikasjade kohta on uudisteagentuurides aga väga vähe infot. Näiteks pole teada, kuidas muutub kahe riigi vaheline kaitsekoostöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles