Kapitooliumi rünnakut uuriv komisjon kohustas Trumpi ütlusi andma (1)

Copy
Donald Trump New Yorgis kaks päeva pärast FBI külaskäiku tema Florida koju augustis 2022.
Donald Trump New Yorgis kaks päeva pärast FBI külaskäiku tema Florida koju augustis 2022. Foto: David Dee Delgado

Kapitooliumi ründamist uuriv USA kongressi komisjon teatas reedel, et on väljastanud endisele vabariiklasest presidendile Donald Trumpile kutse ilmuda kohustuslikus korras ütlusi andma seoses tema seotusega vägivallas.

Paraku ei eeldata, et kutse tooks 76-aastase Trumpi ka reaalselt komisjoni ette, sest uurimine lõppeb peaaegu kindlasti selle aasta lõpuks ning komisjonil ei jää aega selle jõustamiseks.

Kutse kohaselt tuleb Trumpil esitada komisjonile dokumendid 4. novembriks ning ilmuda ütlusi andma alates 14. novembrist – esimesel esmaspäeval pärast 8. novembri vahevalimisi.

«Nagu meie istungid on näidanud, oleme kokku kogunud ülekaaluka tõendusmaterjali hulga, seal hulgas kümnetelt teie endistelt ametisse määratud inimestelt ja personalilt, kellega te isiklikult kooskõlastasite ning juhendasite mitmeosalist katset muuta 2020. aasta presidendivalimiste tulemust ning tõkestada võimu rahumeelset üleandmist,» seisis komisjoni kirjas Trumpile.

Trump kutsus mässu päeval 2021. aasta 6. jaanuaril tulises kõnes Valge Maja lähistel «võitlema kui põrgulised» ning talle esitati seoses sellega süüdistused õhutada inimmassi jooksma tormi Kapitooliumile, selleks et peatada võimu rahumeelne üleandmine presidendiks valitud demokraadile Joe Bidenile.

Kiri süüdistas Trumpi katses pöörata pea peale valimiste tulemus, seda vaatamata selleks ajaks saadud teadmisele, et enam kui 60 erinevat kohut ning tema enda kampaaniameeskonna personal ja tippnõunikud olid valimispettuse kahtlustused ümber lükanud.

Komisjon võttis kirjas eksriigipeale asja kokku täheldusega, et Trump oli ajaloos ainus USA president, kes on püüdnud valimistulemusi muuta ja takistada võimu rahumeelset üleminekut, olles «kõige selle keskel», mis «kulmineerus verise rünnakuga meie oma Kapitooliumile ja kongressile endale».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles