ECOWAS: Guinea hunta nõustus naasma tsiviilvõimu juurde kahe aastaga

Copy
Guinea sõjaväelise hunta juht kolonel Mamady Doumbouya.
Guinea sõjaväelise hunta juht kolonel Mamady Doumbouya. Foto: AP / Scanpix

Guinead juhtiv sõjaväeline hunta lubas taastada tsiviilvõimu riigis kahe aasta jooksul, kui seisis silmitsi sanktsioonidega nende esialgsele plaanile võimu üleandmisest kolme aasta jooksul, teatas Lääne-Aafrika majandusühendus ECOWAS reedel.

«Dünaamilise kompromissi korras on ECOWAS-i eksperdid ja Guinea ühiselt arendanud välja konsolideeritud kronogrammi (ajakava) siirdeks järgmise 24 kuu jooksul,» märkis ühendus dokumendis, mille postitas oma sotsiaalmeedias hunta.

Dokument ei märkinud, millal algab nimetatud 24-kuuline võimu üleandmise periood.

Vaene, kuid maavarade poolest rikas Lääne-Aafrika riik on olnud huntavõimu all alates 2021. aasta septembri riigipöördest, millega kukutati president Alpha Condé, kes oli olnud võimul enam kui kümme aastat.

Sõjaväejuht kolonel Mamady Doumbouya on sestsaadik olnud võimul, nimetades end presidendiks, ja käis välja kava naasta tsiviilvõimu juurde kolme aasta jooksul.

Lääne-Aafrika riikide liidrid peatasid Guinea liikmesuse ECOWAS-is ning kehtestasid septembris sanktsioonid reale isikutele.

Ühendus andis siis huntale kuu aega, et tulla välja «mõistliku ja vastuvõetava» ajakavaga tsiviilvõimu juurde naasmiseks. ECOWAS-i ultimaatumi tähtaeg saanuks ümber sel nädalavahetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles