USA välisminister: puuduvad tõendid, et Venemaa huvitub agressiooni lõpetamisest

Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: MICHAEL MCCOY / Reuters / Scanpix

Ameerika Ühendriigid kaaluvad kõiki võimalikke vahendeid diplomaatia edendamiseks Venemaaga, kuid hetkel ei näita Moskva mingeid märke valmisolekust alustada sisulisi kõnelusi, ütles USA riigisekretär Antony Blinken eile. 

«Kõik märgid näitavad, et [Venemaa] president Putin ei ole kaugeltki valmis osalema sisulises diplomaatias, vaid jätkab vastupidises suunas,» ütles Blinken pressikonverentsil koos oma Prantsuse kolleegi Catherine Colonnaga eile. 

«Me kaalume kõiki vahendeid diplomaatia edendamiseks, kui me näeme võimalust selle edendamiseks,» sõnas Blinken, kuid lisas, et selle asemel Moskva «kahekordistab ja kolmekordistab» oma agressiooni Ukrainas. 

Venemaa on sel nädalal intensiivistanud raketi- ja droonirünnakuid Ukraina elektri- ja veetaristu vastu, mida Ukraina ja Lääs nimetavad kampaaniaks, mis peaks tsiviilelanikke hirmutama enne külma talve.

Selle kuu alguses ütles Venemaa välisminister Sergei Lavrov ühes intervjuus, et Venemaa on valmis Ameerika Ühendriikide või Türgiga arutama, kuidas lõpetada sõda, mis kestab nüüd juba kaheksandat kuud, kuid ei ole veel saanud ühtegi tõsist ettepanekut läbirääkimiste pidamiseks.

Aastakümnete suurim konflikt Euroopas on tõmmanud võrdlusi 1962. aasta Kuuba raketikriisiga, mis viis maailma tuumasõja äärele ning tõstatanud küsimuse, kas Washington ja Moskva peaksid alustama läbirääkimisi, et vältida sõja laienemist.

Blinken ja teised USA ametnikud on korduvalt öelnud, et Moskva ei ole olnud huvitatud sisulisest diplomaatiast.

USA kaitseminister Lloyd Austin rääkis eile oma Vene kolleegi, kaitseministri Sergei Šoiguga, mis oli nende esimene kõne alates maikuust ja rõhutas Pentagoni avalduse kohaselt, kui tähtis on säilitada kõneliine Ukrainas toimuva sõja keskel.

Oma julgeolekunõukogule televisioonis tehtud märkustes suurendas Putin Venemaa piirkondlike kuberneride volitusi ja andis korralduse luua peaminister Mihhail Mišustini juhitav koordineerimisnõukogu, et toetada tema «erilist sõjalist operatsiooni».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles