Jaapan ja Austraalia sõlmisid julgeolekuleppe

Copy
Jaapani peaminister Kishida Fumio ja Austraalia peaminister Anthony Albanese. 22. oktoober 2022.
Jaapani peaminister Kishida Fumio ja Austraalia peaminister Anthony Albanese. 22. oktoober 2022. Foto: RICHARD WAINWRIGHT/EPA/Scanpix

Austraalia ja Jaapan leppisid täna kokku teineteisega senisest tundlikuma luureinformatsiooni jagamises ning sõjalises koostöös, allkirjastades julgeolekuleppe, mis võtab meetmeid Hiina sõjalise esiletõusu vastu.

Peaministrid Fumio Kishida ja Anthony Albanese kirjutasid kokkuleppele alla Lääne-Austraalia linnas Perthis. Nad uuendasid 15 aastat tagasi sõlmitud koostööleppe, mis pärines ajastust, kus peamisteks muredeks olid terrorism ning relvastuse levik.

Leppeteksti kohaselt on kaks demokraatlikku osapoolt loomulikud partnerid, kes näevad kasvamas riske oma ühistele huvidele ning lubavad teha senisest tihedamat koostööd luure, seire ja rekke alal.

Nii Austraalial kui ka Jaapanil puudub senini tugev luurevõimekus.

Jaapanil pole üldse luureagentuuri, mis oleks võrreldav Ühendriikide CIA, Suurbritannia MI6 või Venemaa FSB-ga. Austraalia julgeoleku- ja luureorganisatsioon ASIO on aga nimetatud suurriikide luuretega võrreldes kääbus.

Austraalia eksperdi ja Rahvusvaheliste Suhete Instituudi juhi Bryce Wakefieldi sõnul on Austraalial ja Jaapanil siiski olemas elektroonilised pealtkuulamisvahendid ja kõrgtehnoloogilised satelliidid, mis tegelikult kõrgetasemelist luuret võimaldavad.

«See on märkimisväärne kokkulepe selle poolest, et Jaapan ei ole seni avalikult julgeolekuküsimustes koostööd teinud teiste partneritega peale Ühendriikide,» märkis ta. «See võib tegelikult saada malliks koostööle teiste riikidega, näiteks Ühendkuningriigiga.»

Mõned vaatlejad näevad Jaapani julgeolekuleppes Austraaliaga sammu isegi selles suunas, et liituda seni viieliikmelise luurealliansiga Austraalia, Ühendkuningriigi, Kanada, Uus-Meremaa ja USA vahel.

Märksõnad

Tagasi üles