VIDEO ⟩ Kehv tervis või avalik kõrvaldamine? Hiina eksjuht viidi Xi silme all ootamatult kongressilt minema (1)

Copy
Hiina ekspresident Hu Jintao viidi teadmata asjaoludel kommunistliku partei kongressilt minema. Xi silme alt lahkudes puudutas Hu ka peaminister Li Keqiangi, kes Xi otsusel arvati kongressil parteiladvikust välja.
Hiina ekspresident Hu Jintao viidi teadmata asjaoludel kommunistliku partei kongressilt minema. Xi silme alt lahkudes puudutas Hu ka peaminister Li Keqiangi, kes Xi otsusel arvati kongressil parteiladvikust välja. Foto: Andy Wong/AP/Scanpix

Hiina pealinnas Pekingis lõppes täna Hiina Kommunistliku Partei 20. kongress, kus põlistati Xi Jinpingi positsioon riigipeana. Suures Rahvapalees leidis aset ka kummaline sündmus, kui partei eksjuht Hu Jintao ootamatult enne kongressi lõppu saalist lahkus.

Hu lahkumine on jäänud selgituseta ning tsensorid on asunud internetist kustutama viimaseid viiteid tema kohta.

Hapra välimusega 79-aastane endine juht näis lahkuvat vastumeelselt Pekingi Suurest Rahvapaleest, kus ta istus esimees Xi Jinpingi kõrval.

Korda pidav ametnik püüdis istuva Hu käekõrvale võtta, kui see ta maha raputas. Seejärel üritas korrapidaja Hud kahe käega kaenla alt üles tõsta.

Nädalapikkune HKP kongress möödus peamiselt kinniste uste taga, kuid Hu lahkumine toimus pärast seda, kui ajakirjanikud olid lõputseremoonia kajastamiseks saali lubatud.

Hiina meedia: kongressilt ära viidud ekspresident tundis end halvasti

Hiina endine president Hu Jintao «tundis end halvasti», kui ta laupäeval kommunistliku partei kongressi lõputseremoonialt ootamatult minema viidi, edastas riigimeedia.

«Xinhuaneti reporter Liu Jiawen on saanud teada, et Hu Jintao tahtis lõpuistungil osaleda, ehkki oli vajanud hiljuti aega taastumiseks,» edastas uudisteagentuur Xinhua Twitteris.

«Kui ta end istungil halvasti tundis, toimetasid ta alluvad ta tema tervist silmas pidades kõrvalruumi kosuma. Nüüd tunneb ta end palju paremini.»

Xi kuulutamist partei peasekretäriks oodatakse homme toimuva uue keskkomitee esimese kohtumise järel. See võimaldab Xil jääda Hiina presidendiks veel kolmandaks ametiajaks, mis tehakse teatavaks valitsuse iga-aastastel seadusandlikul istungil märtsis.

Xi kõrvaldas presidendi kahe ametiaja piirangu 2018. aastal ning see võimaldab tal piiramatult valitseda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles