Ukraina esileedi ärgitas Saksamaal Kiievile õhutõrjesüsteeme tarnima (3)

Copy
Ukraina esileedi Olena Zelenska.
Ukraina esileedi Olena Zelenska. Foto: Michal Dyjuk / AP Photo / SCANPIX

Ukraina esileedi Olena Zelenska tõstatas töövisiidil Saksamaale küsimuse õhu- ja raketitõrjevarustuse ning lahingrelvade tarnimisest Kiievile, teatas täna presidendi pressiteenistus.

«Olen sunnitud tõstatama Ukrainale relvade andmise küsimuse. See ei ole küll presidendiproua protokollilise suhtluse teema, kuid Ukraina olukorras oleme sunnitud kasutama iga võimalust, et meid ära kuulataks,» vahendas pressiteenistus Zelenska sõnu.

«See puudutab elude päästmist ja inimõigusi. Peame sulgema taeva ja lõpetama selle Venemaa teadliku raketiterrori,» märkis ta.

Esileedi tänas Saksamaad ka rohkem kui miljonile Ukraina põgenikule kaitse andmise eest. Neile on tagatud ka tasuta arstiabi, sotsiaaltoetused, eluaseme eest tasumine ja koolituskulude hüvitamine.

«Ukraina on tänulik Berliini senatile, et see toetas pilootprojekti Saksa-Ukraina kooli avamiseks Berliinis. Meile on tähtis, et Saksamaal tekiks lastele sellised õpitingimused, mis hoiaksid sidet ja võimaldaksid jätkata ukraina laste õpetamist vastavalt Ukraina õppekavale. Loodame, et see lähenemine võetakse omaks ka teistes Saksa liidumaades,» lisas Zelenska.

Lisaks esitles Zelenska koos Saksamaa presidendiproua Elke Büdenbenderiga ühisprojekti «Better time stories» («Parema aja lood»).

«Tegemist on mittetulundusliku algatusega sõja tõttu kodust lahkuma sunnitud Ukraina kolme- kuni seitsmeaastaste laste toetuseks, mis aitab neil integreeruda vastuvõtva riigi keskkonda ja hoida koju jäänud sugulastega ühendust raamatute kaudu,» seisis teates.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles