Orbán esines 1956. aasta ülestõusu aastapäeval Brüsseli-kriitikaga (3)

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán esinemas 1956. aasta ülestõusu aastapäeva puhul.
Ungari peaminister Viktor Orbán esinemas 1956. aasta ülestõusu aastapäeva puhul. Foto: Ungari peaministri kantselei / Vivien Cher Benko / EPA / Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán märkis täna 1956. aasta ülestõusu aastapäeva kriitikaga Euroopa Liidu institutsioonide suunal.

Orbán vihjas, et Euroopa Liit lõpetab nii nagu Nõukogude Liit rohkem kui 30 aastat tagasi.

«Me olime siin, kui esimene vallutav impeerium ründas meid, ja me oleme siin, kui viimane kokku variseb,» kuulutas ta ülestõusu alguse 66. aastapäeval. «Me kannatame, kui peame, ja tõrjume tagasi, kui suudame. Me tõmbame mõõgad, kui on võimalus, ja avaldame vastupanu, kui tulevad pikad rõhumise aastad.»

«Me oleme võidukad isegi siis, kui oleme võidetud,» lisas ta riigi lääneosas Zalaegerszegis peetud kõnes, rikkudes traditsiooni esineda sel päeval pealinnas Budapestis.

«Pole mõtet välja teha neist, kes tulistavad Ungari pihta varjust või Brüsseli kõrgustest. Nad lõpetavad seal, kus nende eelkäijadki,» lausus Orbán.

Peaminister jäi Budapestist eemale ajal, mil tema valitsus on silmitsi haridustöötajate ja tudengite üha kasvava protestilainega.

Haridustöötajad nõuavad kõrgemat palka ja paremaid töötingimusi. Tänaseks on Budapesti kavandatud uus protestiüritus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles