Boris Johnson ei kandideeri Suurbritannia peaministriks (2)

Copy
Endine Briti peaminister Boris Johnson.
Endine Briti peaminister Boris Johnson. Foto: DANIEL LEAL

Suurbritannia endine peaminister Boris Johnson teatas, et ei kandideeri tagasi ametisse.

Johnsoni sõnul on ta hoolimata parteikaaslaste suurest toetusest otsustanud siiski mitte kandideerida konservatiivide juhiks. «See ei oleks õige asi, mida teha. Sa ei saa efektiivselt juhtida, kui sul ei ole taga kogu partei toetust parlamendis,» vahendas BBC Johnsoni sõnu. Johnsoni enda sõnul oli tal 102 parteikaaslase toetus, varasemalt on aga poolehoidu ekspeaministrile avalikult näidanud 57 liiget.

Konservatiivide uue juhi valimissedelile pääsemiseks peavad kandidaadid konservatiividest parlamendisaadikute seast esmaspäevaks leidma vähemalt sada toetajat.

«Suure tõenäosusega oleksin ma konservatiivide partei liikmete seas peetavatel valimistel olnud edukas ning olnuks reedel tagasi Downing Streetil,» märkis Johnson, kuid erakonna ühtsuse huvides ta seda teha ei plaani. Ekspeaminister lisas, et tal on siiski hea positsioon aitamaks konservatiivid võidule 2024. aasta parlamendivalimistel.

Suurima parteikaaslaste toetusega on praegu endine rahandusminister Rishi Sunak, keda näeb järgmise peaministrina vähemalt 147 parteiliiget. Talle pakub konkurentsi Penny Mordaunt, kellele on toetust avaldanud 24 konservatiivide partei parlamendisaadikut.

Briti konservatiivid otsivad uut juhti, kuna 20. oktoobril lahkus Liz Truss vaid 44 päeva pärast ametisse nimetamist peaministri kohalt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles