ÜLEVAADE ⟩ Venemaa saadab julmalt vähemusrahvaid kahurilihaks (9)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Mees hoidmas Ulan-Udes toimunud Surematu Polgu marsil kohaliku sõjaväelase pilti, kes tapeti Ukraina sõjas. 
Mees hoidmas Ulan-Udes toimunud Surematu Polgu marsil kohaliku sõjaväelase pilti, kes tapeti Ukraina sõjas. Foto: AP/Scanpix

Vaesus ja kaugus võimukeskustest loob soodsa pinnase sõdurite värbamiseks Venemaa kaugetest regioonidest. Samas on just vähemusrahvad Kremli mobilisatsiooni mõjude suhtes kõige haavatavamad.

«Me tahame, et meie kütid, kalurid ja põhjapõdrakasvatajad jääksid ellu ja jätkaksid meie esivanemate traditsioone, mitte ei sureks Putini käsul välisriigis,» teatas Venemaa Põlisrahvaste Rahvusvaheline Komitee oma avalduses.

Välismaal tegutsev ühendus on olnud pikalt kriitiline Kremli poliitika suhtes ja näeb Vladimir Putini 21. septembril välja kuulutatud «osalises» mobilisatsioonis uut ohtu niigi kehvas seisus väikerahvaste säilimisele.

«Seetõttu pöördume teie poole, vennad! Saboteerige oma ülemuste korraldusi. Põletage oma sõjaväedokumendid. Visake ära kutsed sõjaväkke. Ärge ilmuge värbamiskeskustesse. Alistuge Ukraina poolele niipea, kui rindele jõuate. Nii päästate end oma perede ja oma põliste kogukondade heaks,» kutsus ühendus üles.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles