POSTIMEES HERSONIS Ukraina nupumehed pigistavad vanast Vene rauast kõik välja

Margus  Martin
, ajakirjanik
Copy
Ukraina liikursuurtüki meeskonna liige nautimas väikest jõudehetke.
Ukraina liikursuurtüki meeskonna liige nautimas väikest jõudehetke. Foto: Olga Sošenko

Postimees käis lõunarindel Hersoni oblastis, kus teiste hulgas sõdivad Ukraina armee 63. brigaadi võitlejad, et uurida jõudsalt oma maad vabastavate sõdurite elu-olu.

Nõukogudeaegseid liikursuurtükke 2S3 Akatsia kasutava üksuse ohvitser kutsungiga Anaconda rääkis, et päevad nende rindelõigus kulgevad erinevalt.

Lahinguülesanded sõltuvad suuresti luureandmetest – kui luurajad teevad oma tööd hästi, siis ollakse valmis okupante uhmerdama kas või ööpäev läbi. Ent kogu aeg selliseid pidupäevi muidugi pole. «Hingetõmbepausi saame, kui meie lennukid lähevad vaenlase positsioone pommitama või asub tööle mõni teine üksus,» tähendas ta. «Siin on olukord püsinud mõnda aega stabiilne.»

Hersoni rindel sõdiva Ukraina üksuse ohvitser kutsungiga Anaconda.
Hersoni rindel sõdiva Ukraina üksuse ohvitser kutsungiga Anaconda. Foto: Olga Sošenko

Ohvitser ei olnud sõdurite kiitmisega kitsi, öeldes, et kui nende soomustatud liikursuurtükid on tavaliselt mõeldud arendama maksimaalselt 60-kilomeetrist tunnikiirust, siis osavate kätega tehnikud lisasid neljataktilisele diiselmootorile veel vunki juurde. Nüüd saab sellega sõita isegi 70 km/h. Kuidas? See on firmasaladus.

Ehkki liikursuurtükke 2S3 toodeti juba pea pool sajandit tagasi, märkis Anaconda, et see asjaolu neid hetkel suurt ei häiri. «Saame selle tehnikaga praegu hakkama. Uut relvastust veel pole, aga ootame lisa.»

Milline on sõdurite meelelolu? «Sõja alguses, kui tuli keskenduda kaitsele, oli keeruline. Praegu, mil oleme asunud ründama, on lisandunud relvi ja vilumust, usuvad kõik, et suudame selle sõja võidukalt lõpetada,» kostis ta.

Anaconda märkis, et võitlusvaimu kasvatab teadmine, et nende ridadesse kuulub sõdur, kes tulistab pelgalt automaadiga alla vaenlase kamikaze-drooni. Tõsilugu. Selleks läks vaja nelja üksiklasku.

Sõduri tegu hinnati vastavalt, ta pälvis medali vapruse eest. «Ainuüksi see, et suudame automaadiga droone alla lasta, lisab tubli annuse enesekindlust,» lausus Anaconda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles