Itaalia uus peaminister esitleb parlamendile valitsuse programmi

Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni.
Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Foto: Vincenzo Pinto/AFP/Scanpix

Itaalia uus peaminister Giorgia Meloni teeb täna, kuu aega pärast ajaloolist valimisvõitu, ametiaja esimese pöördumise parlamendile, kus esitleb valitsuse programmi.

Meloni (45) vannutati laupäeval Itaalia esimeseks naispeaministriks ja peab nüüd rinda pistma väljakutsetega, nagu kiirenev inflatsioon, energiakriis ja majanduslanguse oht. Valitsusallikate sõnul esitleb Meloni programmilist manifesti, mis näeb ette Itaalia kodanikele valimiskampaanias antud lubaduste täitmist.

Seejärel toimub alamkojas ja senatis usaldushääletus Itaalia kõige parempoolsema valitsuse üle alates teisest maailmasõjast.

Meloni postfašistlik partei Itaalia Vennad võitis 25. septembri valimistel 26 protsenti häältest lubadusega kaitsta piire, traditsioonilisi väärtusi ja riiklikke huvisid välismaal. Valitsuse moodustas ta koos Matteo Salvini rändevastase Liiga ning ekspeaminister Silvio Berlusconi Forza Italiaga, mis võitsid vastavalt üheksa ja kaheksa protsenti häältest.

Euroskeptilise ja populistliku valitsuse võimuletulemine Itaalias on tekitanud ärevust riigi liitlastes, kuid hoolimata Meloni erakonna uusfašistlikest juurtest arvatakse, et vähemalt esialgu järgib ta oma eelkäija Mario Draghi majandusprogrammi.

Majandusministriks nimetati Liiga võrdlemisi mõõdukas liige Giancarlo Giorgetti, kes oli Draghi valitsuses majandusarengu minister. Eelmise valitsuse energiaminister Roberto Cingolani jäeti seevastu nõuniku ametisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles