Televisioon: Läti õigeusu kirik palus Moskvalt sõltumatust

BNS
Copy
Riia Kristuse Sündimise katedraal 7. jaanuar 2020.
Riia Kristuse Sündimise katedraal 7. jaanuar 2020. Foto: TOMS KALNINS/EPA/Scanpix

Läti õigeusu kirik allkirjastas hiljutisel kirikukogul palve Vene õigeusu kiriku juhile patriarh Kirillile iseseisva kiriku staatuse saamiseks, teatas teisipäeval Läti televisioon.

Pöördumine tehti seoses Läti õigeusu kiriku seaduse muutmisega, millega kehtestati selle sõltumatus.

Eelmisel nädalal toimunud kirikukogu delegaadid allkirjastasid pöördumise patriarh Kirilli poole palvega langetada Läti õigeusu kiriku staatuse kohta kanooniline otsus.

Vene õigeusu kiriku juht ei pruugi taotlust rahuldada, kuid siis võib Läti õigeusu kirik paluda sellele küsimusele lahendust Konstantinoopoli patriarhaadilt ja saada autokefaalia selle kaudu. «See tähendab muidugi suhete katkemist ja teatavat tüli Moskvaga, nii et see tundub ebatõenäoline, sest need ei ole ainult kanoonilised, vaid ka inimestevahelised suhted,» ütles Läti Ülikooli teoloogiateaduskonna assistent Nikita Andrejevs.

Kui Läti õigeusu kiriku iseseisvust ei tunnusta ei Moskva ega Konstantinoopoli patriarhaat, peetakse seda kirikulõheks.

Umbes kuu aega enne Läti õigeusu kiriku kogu saatis Läti valitsus Kirillile kirja, milles paluti tunnustada Läti õigeusu kiriku iseseisvust. Vastust sellele kirjale ei ole veel saabunud, öeldi televisioonile välisministeeriumist.

Teatavasti kiitis seim septembris heaks president Egils Levitsi algatatud Läti õigeusu kiriku seaduse muudatused, mis määratlevad riigi sõltumatuse Moskva patriarhaadist, mis toetab Venemaal valitsevat režiimi ja sõda Ukraina vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles