ÜRO: kliimalubadustest ei piisa kaugeltki 1,5C eesmärgi saavutamiseks

Copy
ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni tegevsekretär Simon Stiell.
ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni tegevsekretär Simon Stiell. Foto: Alberto Pezzali/AP/Scanpix

Rahvusvahelistest kliimalubadustest ei piisa kaugeltki, et piirata maakera temperatuuri tõusu 1,5 kraadiga, seisab täna avaldatud ÜRO raportis.

Rohkem kui 190 riiki lubasid 2015. aasta Pariisi kliimaleppes ohjeldada soojenemist, mis praeguses tempos jätkudes ulatub sajandi lõpuks 2,5 kraadini tööstuseelse tasemega võrreldes.

Maakera kurnavad juba kuumalained, tormid ja üleujutused, ehkki temperatuur on tõusnud alles 1,2C, kuid ekspertide sõnul ei ole maailm ikka veel hakanud kasvuhoonegaaside emissiooni piiramiseks piisava tõsidusega tegutsema.

«Me ei ole ikka veel jõudnud ulatuselt ja tempolt lähedalegi neile emissioonikärbetele, mis viiksid meid 1,5 kraadi rajale,» ütles ÜRO kliimamuutuste raamkonventsiooni tegevsekretär Simon Stiell.

«Sel eesmärgil püsimiseks peavad riigid praegu tugevdama oma kliimategevuse plaane ja need järgmise kaheksa aasta jooksul ellu viima,» lisas ta.

ÜRO kliimaekspertide hinnangul peab Pariisi leppe eesmärkide täitmiseks emissioon vähenema 2030. aastaks 45 protsendini 2010. aasta tasemest.

Äsjases raportis hoiatatakse, et valitsuste praeguste plaanide ja lubaduste täitmise korral suureneb emissioon 2030. aastaks 10,6 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles