Venemaa värbab lääneliitlaste väljakoolitatud Afganistani eliitüksuste liikmeid (2)

Copy
Afganistani eriüksuse liikmed 31. mail 2021 Afganistani pealinnas Kabulis asuvas sõjalises väljaõppekeskuses oma lõpetamistseremoonial.
Afganistani eriüksuse liikmed 31. mail 2021 Afganistani pealinnas Kabulis asuvas sõjalises väljaõppekeskuses oma lõpetamistseremoonial. Foto: Sayed Mominzadah/imago-images/Scanpix

Afganistani Rahvusliku Armee eliitüksuste liikmed, kelle lääneliitlased koolitasid välja Talibani vastu võitlemiseks, ütlesid Foreign Policyle, et neile on tehtud pakkumisi ühineda Venemaa sõjaväega, et võidelda Ukrainas.

Mitu Afganistani sõjaväe- ja julgeolekuallikat ütles, et USA ja liitlaste koolitatud üksused, mis võitlesid peaaegu 20 aastat koos USA ja teiste liitlaste sõduritega, võivad olla oluline täiendus Venemaale Ukraina lahinguväljal.

Afganistani 20 000 kuni 30 000 vabatahtlikku Afganistani Rahvusliku Armee komando liiget jäeti maha, kui USA ja liitlased riigist 2021. aasta augustis väljusid ja Afganistan täielikult Talibani kontrolli alla langes. Afganistani kokkuvarisemisel evakueeriti vaid paarsada kõrgemat ohvitseri. Ajal, mil Taliban jahtis ja tappis kokkuvarisenud valitsusele lojaalseid isikuid, põgenesid tuhanded sõdurid naaberriikidesse. Paljud Afganistani jäänud sõdurid on varjul, et vältida tabamist ja hukkamist.

Tagasi üles