Rishi Sunak jaotas ministriportfelle firmajuhilikult (1)

Copy
Briti peaminister Rishi Sunak.
Briti peaminister Rishi Sunak. Foto: Frank Augstein / AP Photo / SCANPIX

Briti peaminister Rishi Sunak koostas eile valitsuskabineti, mis värske riigijuhi sõnul peegeldab ühtset erakonda ning erinevaid talente.

Ametis jätkav kaitseminister Ben Wallace on märk vankumatust toetusest Ukrainale -  kaitsekulutuste tõstmist kolmele protsendile SKP-st selle kümnendi lõpuks on minister nimetanud oma valitsuses jätkamise peamiseks nõudeks. 

Suella Braverman vannutati siseministriks tagasi, vähem kui nädal peale turvakaalutlustel ametist lahkumist, ning opositsiooni nimetas otsust ennatlikuks ja nõuab sõltumatu uurimise läbiviimist.

Rahandusministrina jätkav Jeremy Hunt on Sunaki märguanne prioritiseerida stabiilsust. 

Parlamendi alamkoja juht Penny Mordaunt, kes kandideeris mõlemal Konservatiivse partei juhi valimistel, lootis ametikõrgendust vähemalt välisministriks, kuid jääb samasse ametisse.

Peaministri asetäitja ja justiitsminister Dominic Raab sai oma vanad töökohad tagasi. Jäädes Boris Johnsoni valitsuse kokkuvarisemise järgselt tahaplaanile, oli ta Sunaki järjepidev ja varajane toetaja. 

Trussi peamiste liitlaste, nagu Wendy Mortoni, Chloe Smithi ja Ranil Jayawardena vallandamine ei tekita parteis suurt nördimust ja seda kompenseerib endise asepeaministri Thérèse Coffey keskkonnaministriks nimetamine. 

Jacob Rees-Mogg, kes lahkus äriministri kohalt, oponeeris kurjakuulutavalt parlamendi alamkojast vaevalt tund peale valitsusest lahkumist, kui «hea meel mul on, et normaalne teenistus saab jätkuda ja ma saan nüüd veidi vabamalt rääkida».

Sunaki valituskabinetis on otsustusõigusega naisi 22 protsenti, mis on vähem Liz Trussi 32 protsendist ning viis inimest (kaasa arvatus Sunak) 31-st, kes on etniliselt mitmekesise taustaga - mis on vähem Trussi seitsmest. 

Kabineti näol on tegemist Konservatiivse partei koalitsiooniga, kus on esindatud nii partei vasak- kui parempoolsed ning mõõdukad. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles