Reinsalu kohtumisel Stoltenbergiga: Ukrainast peab saama NATO liige (5)

BNS
Copy
Eesti välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg
Eesti välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg Foto: NATO

Välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa) ütles kolmapäeval Brüsselis NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga kohtudes, et Euroopa tulevases julgeolekuarhitektuuris peab Ukraina olema NATO liige.

Reinsalu kohtus kolmapäeval NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga, kellega arutas arenguid suvel Madridis toimunud NATO tippkohtumise otsuste elluviimisel ja 29.–30. novembril Bukarestis toimuva NATO välisministrite kohtumise eesmärke, teatas välisministeerium BNS-ile.

Reinsalu sõnul on Ukraina jaoks praegu kriitilise tähtsusega, et NATO liikmesriigid annaksid Ukrainale õhutõrjesüsteeme ja rakette.

Reinsalu tõi arutelus Stoltenbergiga esile, et Madridi tippkohtumisel kokku lepitud NATO heidutus- ja kaitsehoiaku tugevdamisega tuleb edasi liikuda võimalikult kiiresti ning suurendada liitlaste kohalolekut idatiival nii maal, merel kui ka õhus.

«Euroopa julgeoleku huvides on USA suurem sõjaline kohalolek, eriti NATO idatiival. Allianss peab oma julgeolekut kindlustama ja näitama Venemaale üheselt, et sõjategevuse eskalatsioon Ukrainas ning lääneriikide survestamine energiakriisi ja tuumaähvardustega ainult tugevdab liitlaste ühtsust ja toob kaasa jõulisemad vastusammud agressorile,» ütles välisminister.

Reinsalu lisas, et nii Läänemere piirkonna kui ka kogu alliansi julgeoleku tugevdamisele aitab kaasa ka Soome ja Rootsi liitumine NATOga ning avaldas lootust, et see protsess jõuab peagi lõpule.

Välisminister rääkis NATO peasekretäriga ka Ukraina edasisest toetamisest ja Ukraina avaldusest NATOga liitumiseks. «Kinnitasin üle Eesti jätkuva toetuse NATO 2008. aasta Bukaresti tippkohtumise otsusele, et Ukraina saab NATO liikmeks. Me ei tohi unustada, et Ukraina võitleb mitte ainult oma riigi ja rahva vabaduse, vaid kogu Euroopa julgeoleku ja meile oluliste väärtuste nimel,» ütles Reinsalu.

Välisminister kohtub kolmapäeval Brüsselis ka Euroopa Komisjoni siseasjade voliniku Ylva Johanssoniga, kellega arutatakse samuti Ukraina edasist toetamist.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles