INTERVJUU ⟩ Prantsuse eurosaadik: Vene tegevus Aafrikas avas paljude meie sõjaväelaste silmad (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Pikka aega ei nähtud Euroopa Liidu missioone Aafrikas täielikult efektiivsetena, sest pakuti vaid väljaõpet, aga ei antud tapvat varustust, ütleb Arnaud Danjean. 
Pikka aega ei nähtud Euroopa Liidu missioone Aafrikas täielikult efektiivsetena, sest pakuti vaid väljaõpet, aga ei antud tapvat varustust, ütleb Arnaud Danjean. Foto: Erakogu

Prantsuse Vabariiklaste eurosaadik Arnaud Danjean tunnistab, et Vene propagandal on olnud tugev mõju nende eliidile ja isegi sõjaväelastele. Alles wagnerlaste tegevus Aafrikas on hakanud nende silmi avama.

Kas pärast Burkina Faso riigipööret võib öelda, et Prantsusmaa on kaotanud kõik oma tugipunktid Aafrikas?

Ei, ma ei ütleks nii.

See riigipööre oli viimatine episood teatud sündmuste jadast, mis on tõesti negatiivne, aga mitte ainult Prantsusmaale, vaid kogu läänele. Samasugused sündmused toimusid ka Malis ja Kesk-Aafrika Vabariigis.

Näeme, et on olemas teatud võrgustik, kes üritab Venemaa osalusel teatud olukordi ära kasutada ning suruda tagasi lääne mõju, eriti just Prantsusmaa oma.

Sellegipoolest on Prantsusmaal Aafrikas tugev kohalolek nii sõjaliselt kui poliitiliselt. Lääne-Aafrikas ja Guinea lahe piirkonnas keskendub meie koostöö suurim osa Senegalile, tähtis on ka Elevandiluuranniku osa.

Isegi riigid, kellega Prantsusmaal on keerulised suhted, nagu nüüd Burkina Fasos võimul olevate inimestega, pole astunud nii radikaalset sammu kui Mali. Burkina hunta on pisut ettevaatlikum suhete hoidmises Euroopa ja eriti Prantsusmaaga.

Mina ei paneks kõiki neid asju ühte patta, kuigi loomulikult on praegu raske aeg.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles