Xi Jinping: Hiina ja USA peavad leidma viisi omavahel läbi saada

Copy
Hiina president Xi Jinping.
Hiina president Xi Jinping. Foto: Li Gang / Xinhua / Scanpix

Hiina president Xi Jinping ütles täna, et Peking ja Washington peavad leidma maailmarahu ja majandusarengu nimel viisi omavahel läbi saada, vahendas riigimeedia.

Hiina ja Ühendriigid on viimastel aastatel vastamisi läinud hulgas küsimustes, sealhulgas Pekingi agressioon isevalitseva Taiwani suunal, aga ka vabaduste piiramine Hongkongis ja väidetavad inimõigusrikkumised Xinjiangis.

Washington heidab Pekingile ette ka diplomaatilise toe andmist Venemaale seoses sõjaga Ukrainas.

Xi kinnitati pühapäeval Hiina Kommunistliku Partei kongressil ametisse kolmandaks viieaastaseks ametiajaks.

«Maailmas ei ole täna ei rahu ega rahulikkust,» kirjutas Xi pöördumises New Yorgis baseeruvale vabaühendusele USA-Hiina Suhete Riiklik Komitee (National Committee on US-China Relations).

«Suurvõimudena aitab kommunikatsiooni ja koostöö tugevdamine Hiina ja USA vahel suurendada üleilmset stabiilsust ja kindlust, edendada maailmarahu ja arengut,» vahendas tema sõnu ringhääling CCTV.

USA presidendi Joe Bideni valitsus teatas sel kuul, et Hiina on ainus USA konkurent, millel on «nii kavatsus rahvusvahelist korda ümber kujundada, kui kasvav majanduslik, diplomaatiline, sõjaline ja tehnoloogiline võimekus selle eesmärgi poole liikuda».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles