Põhja-Iirimaa võib olla Brexiti tüli tõttu silmitsi uute valimistega

Copy
Briti Põhja-Iiri minister Chris Heaton-Harris.
Briti Põhja-Iiri minister Chris Heaton-Harris. Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS / SCANPIX

Põhja-Iirimaa näib liikuvat tänavu teiste valimiste suunas, kuna Briti valitsuse katsed kuudepikkust poliitilist patiseisu lahendada kukkusid taas läbi.

Briti Põhja-Iiri minister Chris Heaton-Harris on pidanud erakondadega läbirääkimisi provintsile uue valitsuse moodustamise üle. Kui homseks leppeni ei jõuta, on London sunnitud korraldama kohaliku parlamendi ennetähtaegsed valimised.

Heaton-Harris vestles eile Põhja-Iiri erakondade juhtidega ja kordas, kui oluline on Põhja-Iiri valitsuse taastamine, seisis valitsuse avalduses.

«Kui valitsust 28. oktoobriks ei moodustata, pean kutsuma esile valimised,» ütles ta.

Põhja-Iirimaa on olnud toimiva valitsuseta alates veebruarist, kui Briti-meelne Demokraatlik-Unionistlik Partei (DUP) sellest protestiks Brexiti-järgsete kaubandusreeglite vastu välja astus.

DUP nõuab, et Brexiti-leppe Põhja-Iiri protokoll ümberkirjutataks või tühistataks, kuna väidetavalt see nõrgendab provintsi positsiooni Ühendkuningriigi osana.

Samuti väidavad unionistid, et protokoll on oht haprale rahule unionistide ja vabariiklaste vahel.

Põhja-Iirimaa jäi Brexiti järel Euroopa Liidu ühisturule ja tolliliitu, et vältida kõva piiri tekkimist provintsi ja ülejäänud Iirimaa vahele. Kõva piiri kõrvaldamine oli keskne osa 1998. aasta rahuleppest, mis tegi lõpu kolm aastakümmet kestnud vägivallale.

DUP juht Jeffrey Donaldson rõhutas eile, et protokollist tuleb vabaneda ja uued valimised olukorda ei lahenda.

Provintsi võimujagamisleppe taastamist on raskendanud Iiri-meelse Sinn Féini ajalooline võit maikuustel valimistel.

Sinn Féini juht Michelle O'Neill, kellest peaks valitsuse moodustamisel saama Põhja-Iirimaa esimene minister, kutsus DUPd boikotti lõpetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles