Kiiev: sõja algusest alates on vabastatud tuhatkond vangi

Copy
Vabastatud sõjavangid, ukrainlased, sammumas 17. oktoobril sõjavangide identifitseerimata vahetuskohas omade juurde. Vahetuse käigus vabastati 108 naist, kellest 96 olid sõjaväelased ja 12 tsiivilisikud.
Vabastatud sõjavangid, ukrainlased, sammumas 17. oktoobril sõjavangide identifitseerimata vahetuskohas omade juurde. Vahetuse käigus vabastati 108 naist, kellest 96 olid sõjaväelased ja 12 tsiivilisikud. Foto: Andrii Jermak Ukrainian Presidential Administration Head/EPA/Scanpix

Alates Venemaa sissetungi algusest Ukrainasse on toimunud 28 vangide vahetust ja Vene sõjavangist on vabastatud 978 inimest, nende seas 99 tsiviilisikut, teatas neljapäeval Ukraina kaitseministeerium Telegramis viitega aseminister Hanna Maljarile.

«Viimased nädalad on sõjavangide vahetamise küsimuses saanud verstapostiks. Meie riik hoolitseb kõigi eest, «mitte valjuhäälselt», sest nii on vaja,» ütles Maljar.

«See teema on äärmiselt tundlik, me ei levita teavet päästeprotsessi üksikasjade kohta, et mitte seda edaspidiseks kahjustada. Teeme kõik endast oleneva, et kaitsjad koju tagasi pöörduksid! Läbirääkimised meie sõjavangide vabastamise ja vahetamise üle käivad pidevalt,» rõhutas ta.

Maljar kutsus sõjavangide ja teadmata kadunute lähedasi andma teavet oma lähedaste kohta ainult riigi volitatud asutustele – sõjavangide kohtlemise koordineerivale staabile, mis ühendab enam kui 10 riigiasutust ja organisatsiooni.

«Sõjavangide ja teadmata kadunute isikuandmete avaldamine sotsiaalvõrgustikes võib kahjustada nende julgeolekut ja raskendada vahetusläbirääkimisi,» rõhutas aseminister.

Tema sõnul hoolitseb ametkond vabanenute füüsilise ja vaimse seisundi, taastumise ja edasise ühiskonda lõimumise eest.

«Vangist vabanenud Ukraina kaitseväelased saavad riiklikes raviasutustes kõrgetasemeliste asjatundjate juhendamisel ravi ja taastusravi ning kõiki vajalikke meditsiiniteenuseid tasuta. Riik rahastab kõikide nende vajaduste rahuldamise,» lisas Maljar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles