ÜLEVAADE ⟩ Norras vahistati Brasiilia teadlasena esinenud väidetav Vene spioon (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Briti mereväe laev HMS Albion tänavu märtsis NATO õppuse Cold Response 2022 ajal Tromsøs, kus teadustööd tegi ka väidetav Vene spioon.
Briti mereväe laev HMS Albion tänavu märtsis NATO õppuse Cold Response 2022 ajal Tromsøs, kus teadustööd tegi ka väidetav Vene spioon. Foto: Ühendkuningriigi Merevägi/swns/scanpix

Norra politsei julgeolekuteenistus (PST) vahistas Brasiilia kodaniku, kes nende hinnangul on tegelikult Tromsø ülikooli rahu-uuringute keskuse kaastöötaja rolli varjus riigi põhjaalade julgeoleku kohta infot kogunud venelasest spioon.

Politsei pidas 37-aastase mehe, kes kasutab nime José Assis Giammaria, kinni selle nädala alguses teel tööle ning kohus võttis ta neljaks nädalaks vahi alla. Praegu käib immigratsioonimenetlus, sest PST taotleb mehe väljasaatmist lähtuvalt ohust, mida ta nende arvates kujutab riigi huvidele. Tema tegelik isik pole aga selge.

«PST on mures, et ta võis luua endale võrgustiku ja hankida teavet Norra poliitika kohta põhja piirkonnas. Isegi kui see võrgustik või info üksikute kildudena ei ohusta kuningriigi julgeolekut, oleme mures, et Venemaa võib seda teavet kuritarvitada,» lausus PST asejuht Hedvig Moe avalik-õiguslikule ringhäälingule NRK.

Norra justiitsminister Emilie Enger Mehl kinnitas meediale, et julgeolekuteenistus palus neil kaaluda mehe elamisloa tühistamist ja tema väljasaatmist, ning see taotlus ka rahuldati. Kohtu otsusest nähtub, et seda tehti 20. oktoobril.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles