Venemaa LGBTQ propaganda keelu seadus teeb ÜRO murelikuks (2)

Copy
Vene riigiduuma saadikud arutamas LGBTQ propaganda keelu seadust.
Vene riigiduuma saadikud arutamas LGBTQ propaganda keelu seadust. Foto: Vene riigiduuma pressiteenistus / AP / Scanpix

ÜRO väljendas täna tõsist muret Vene riigiduumasse jõudnud seksuaalvähemuste propaganda keelu seaduseelnõu üle, millega on kavas 2013. aasta seadust karmistada, ja kutsus seda tagasi lükkama

Riigiduuma kiitis eile «mittetraditsiooniliste seksuaalsuhete propaganda» seaduse karmistamise esimesel lugemisel ühehäälselt heaks.

Riigiduuma esimees Vjatšeslav Volodin ütles, et teiseks lugemiseks võidakse esitada haldustrahvidest karmimaid meetmeid.

2013. aasta seaduse hukka mõistnud inimõigusaktivistide sõnul tähendavad muudatused, et sisuliselt kriminaliseeritakse samasooliste paaride avalik mainimine.

Esitatud muudatusettepanekud laiendavad lesbide, geide, biseksuaalide, transseksuaalide ja teiste seksuaalvähemuste üle diskuteerimise ja nende kohta info jagamise keeldu ning loob nende suhtes vaenuliku õhkkonna, ütles ÜRO inimõigusbüroo pressiesindaja Ravina Shamdasani.

ÜRO uus inimõiguste ülemvolinik Volker Türk väljendas Venemaa sammu üle tõsist muret ja ütles, et see rikub rahvusvahelisi inimõigusnorme ja -standardeid.

ÜRO inimõiguseksperdid on hinnanud kehtiva LGBTQ propaganda keelu seaduse diskrimineerivaks ning öelnud, et see rikub väljendusvabadust ning toob kaasa vihakõne, vaenukuriteod ja väärkohtlemise, seal hulgas laste suhtes, ütles Shamdasani.

«Seadusmuudatused halvendavad seda olukorda veelgi, sest seadus laieneb lauskeeluks kogu selleteemalisele kommunikatsioonile,» lisas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles