ÜRO juht nõuab Ukraina-Venemaa teraviljalepingu pikendamist (3)

Copy
Kaubalaevad Ukraina teraviljaga Bosporuse väina sissepääsu juures.
Kaubalaevad Ukraina teraviljaga Bosporuse väina sissepääsu juures. Foto: Erdem Sahin/Epa/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres kutsus reedel «kõiki osapooli» tegema kõik endast oleneva, et pikendada Ukraina teraviljaekspordi lepingut, hõlbustades muu hulgas ka Venemaa viljatarneid, ütles tema pressiesindaja.

Juulis ÜRO, Ukraina, Venemaa ja Türgi vahel sõlmitud nn Musta mere kokkulepe on võimaldanud eksportida üle üheksa miljoni tonni Ukraina teravilja, mis leevendab sõjast põhjustatud üleilmset toidukriisi, kuigi ebakindlus kokkuleppe kestuse üle on juba viinud hinnatõusuni.

Segadus tuleneb Venemaa avaldustest, milles räägitakse nende suutmatusest teise kokkuleppe raames oma teravilja ja väetist eksportida.

Esialgne lepe pidi kehtima 120 päeva, võimalusega seda 19. novembril pikendada, «kui ükski asjaosaline ei ole vastu,» märkis reedel Guterrese pressiesindaja Stéphane Dujarric.

«Kutsume kõiki pooli üles tegema kõik endast oleneva, et uuendada Musta mere teravilja algatust ja rakendada mõlemat lepingut täiel määral, sealhulgas kõrvaldada kiiresti kõik takistused Venemaa teravilja- ja väetise ekspordile,» ütles ta avalduses.

«Me ei alahinda väljakutseid, kuid teame, et neist on võimalik üle saada,» ütles ta.

«Valitsused, laevandusettevõtted, teravilja- ja väetistega kauplejad ning põllumehed üle kogu maailma otsivad praegu tuleviku osas selgust,» lisati avalduses.

Moskva kurdab, et ei suuda Lääne sanktsioonide tõttu oma väetisi müüa.

Venemaa suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja ütles neljapäeval ajakirjanikele, et enne kui Moskva lubab lepingut pikendada, on vaja võimaldada Vene eksporti. «Ma olen juba pikka aega rääkinud, (et) takistused on endised,» ütles ta.

Nädala algul prognoosis USA välisminister Antony Blinken, et Moskva otsusele teraviljaleppest loobuda suhtuksid riigid üle maailma «suure vihaga».

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles