Hollandi luureametnik: tehnoloogiasektor aitab tahtmatult Venemaad (2)

Copy
Mikrokiipe tootva ettevõtte ASML logo.
Mikrokiipe tootva ettevõtte ASML logo. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Venemaa püüab varifirmade abiga Ukraina agressioonisõja tarvis kõrgtehnoloogiat hankida, vahendas meedia reedel Hollandi sõjaväeluuret.

Sõjaväe luureteenistuse MIVD juhi Jan Swillensi sõnul on Vene salateenistus Lääne sanktsioonidest möödahiilimiseks loonud Hollandis kümneid varifirmasid.

Need ettevõtted ostavad Hollandist tehnoloogiat ja ekspordivad Venemaale, kus seda kasutatakse sõjalisel otstarbel, rääkis Swillens Hollandi ajalehele Financieele Dagblad.

Hollandi uudisteagentuuri ANP ja avalik-õigusliku ringhäälingu NOS teatel on Hollandi kaitseministeerium Swillensi kommentaare kinnitanud.

Sellist praktikat on kasutatud alates Krimmi annekteerimisest Venemaa poolt 2014. aastal, «kuid Ukraina sõja tõttu on see märkimisväärselt hoogustunud», ütles Swillens FD-le.

Holland on koduks tippettevõtetele pooljuhtide ja mikrokiipide sektoris, nagu NXP ja ASML.

ANP tsiteeris kaitsekõnelejat, kes ütles, et Lääne karmimad sanktsioonid on muutnud asju Vene luureteenistuste jaoks.

«Mida karmimad on sanktsioonid, seda keerulisemaks läheb Vene luurel ja seda leidlikumad peavad nad olema, et sanktsioonidest mööda hiilida,» ütles pressiesindaja.

Seetõttu on ettevõtjail «raske» mõista, et nad ajavad kaudselt äri Venemaaga, lisas ta.

MIVD kutsub ettevõtteid üles uurima põhjalikumalt oma kliente ja välja selgitama nende toodete tegelikud lõppkasutajad, vahendas NOS TV.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles