Guantánamo vanim vang saadetakse Pakistani (1)

Copy
Dateerimata foto Guantánamo kauaaegsest vangist Saif Ullah Parachast.
Dateerimata foto Guantánamo kauaaegsest vangist Saif Ullah Parachast. Foto: David H. Remes/AP/Scanpix

USA Guantánamo lahe vangilaagri teadaolevalt vanim vang saadeti täna kodumaale Pakistani, teatas Pakistani välisministeerium.

Ärimees Saif Ullah Paracha vahistati 2003. aastal Tais, teda süüdistati pühasõdalaste rahastamises. Nagu enamiku Guantánamo vangide puhul, ei esitatud ka 75-aastasele Parachale kunagi ametlikku süüdistust.

«Pakistani välisministeerium lõpetas pikaajalise ametkondadevahelise protsessi härra Paracha repatrieerimiseks,» teatas välisministeerium. «Meil on hea meel, et välismaal kinni peetud Pakistani kodanik pääseb viimaks oma pere juurde.»

Paracha vabastamise kiitis eelmisel aastal heaks USA president Joe Biden.

USA salajases vangilaagris Kuuba rannikul hoiti kunagi sadu inimesi, peamiselt 11. septembri rünnakute arvatavaid kaasosalisi ja teisi USA terrorismivastase sõja kahtlusaluseid.

Sinna veel jäänud umbes 40 kinnipeetava seas on mitu isikut, kes väidetavalt olid 11. septembri sündmuste ja teiste Al-Qaeda rünnakutega otseselt seotud.

Ühendriikides hariduse saanud Parachat süüdistati Al-Qaeda juhtfiguuridega suhtlemises, nende seas Osama bin Laden ja Khalid Sheikh Mohammad.

Paracha advokaat ütles 2008. aastal, et ärimees kohtus bin Ladeniga 1999. ja 2000. aastal seoses ühe teleprogrammi produktsiooniga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles