Tšehhi energiahindade meeleavaldus: Venemaa ei ole vaenlane, selleks on meie sõjameeste valitsus (11)

Deutsche Welle
Copy
Meeleavaldajad Prahas, Tšehhis.
Meeleavaldajad Prahas, Tšehhis. Foto: Michal Cizek / AFP / Scanpix

Meeleavaldajad nõudsid eile Tšehhi läänemeelse valitsuse tagasiastumist, süüdistades energiakriisi tekkes liigset vaenulikkust Kremliga.

Tuhanded inimesed kogunesid Praha tänavatele, et kõrgete energiahindade vastu meelt avaldada - peamiseks põhjuseks toodi paremtsentristliku valitsuse Ukraina toetamist.

«Tšehhi Vabariik esimesena» (ing k - Czech Republic First) protesti korraldajad olid enamasti paremäärmuslikud, Kremli-pooldajad ja vaktsiinivastased populistlikud rühmitused, selgitas Saksa väljaanne Deutsche Welle. 

Meeleavaldus toimus Praha Václavi väljakul ja langes kokku 28. oktoobri rahvuspühaga, mil tähistatakse Tšehhoslovakkia moodustamist 1918. aastal.

Vaenlased kõikjal peale Moskva

Protestijad kutsusid peaminister Piatr Fialat ja tema koalitsioonivalitsust tagasi astuma.

Osalejad sõimasid Ukraina, ELi, NATO, ÜRO ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO), kuid astusid välja Venemaa agressioonisõja kaitseks.

«Venemaa ei ole meie vaenlane, vaenlane on sõjameeste valitsus,» ütles üks kõneleja.

«Meie valitsus on Tšehhi Vabariigi ajaloo halvim ja ma ei ole ainus, kes nii arvab,» ütles meeleavaldaja Eva Frantova uudisteagentuurile AFP.

Teine, väiksem meeleavaldus toimus ka riigi suuruselt teises linnas Brnos, kuid politsei sõnul oli osalejate üldarv väiksem kui septembri alguses toimunud sarnasel meeleavaldusel loetud 70 000 osalejat.

Tšehhi toetus Ukrainale

ELi eesistujariik Tšehhi on üks Ukraina kindlamaid toetajaid Euroopas, saates sõjarelvastust ja andnud viisasid umbes 450 000 Ukraina pagulasele, võimaldades neile juurdepääsu sotsiaalteenustele, nagu tervishoiuteenused ja rahaline abi.

Peaminister Fiala ja mitmed tema ministrid kavatsevad esmaspäeval Kiievisse sõita.

Paljud teistega sarnaselt võitleb Tšehhi hüppeliselt kasvava inflatsiooniga, mis ulatus septembris eelmise aastaga võrreldes 18 protsendini. 

«Me teame, kes on meie sõber ja kes veritseb meie vabaduse eest,» säutsus siseminister Vit Rakusan vastuseks protestile. «Ja me teame ka, kes on meie vaenlane.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles