Briti merevägi uurib väiteid seksuaalse ahistamise kohta allveelaevades

Copy
Briti mereväe allveelaev HMS Triumph.
Briti mereväe allveelaev HMS Triumph. Foto: Ben Birchall/AP/Scanpix

Briti mereväe ülema sõnul on alustatud vilepuhujate süüdistuste järel uurimist seoses naismereväelaste laiaulatusliku seksuaalse ahistamistega allveelaevades.

Ajaleht Daily Mail avaldas täna intervjuu endise leitnandi Sophie Brookiga, kes kirjeldas naiste järjepidevat seksuaalset väärkohtlemist allveelaevades meeste käe läbi, sealhulgas naismereväelaste kandmist «vägistamisnimekirjadesse».

Artiklis tsiteeriti veel kahte anonüümsust palunud vilepuhujat, kes tema väiteid kinnitasid.

Esimene merelord ja mereväe ülem Ben Key ütles lehele, et süüdistused on sügavalt häirivad ja ta on palunud neid lähemalt uurida.

«Seksuaalrünnakutel ja ahistamisel ei ole kuninglikus mereväes kohta ja seda ei sallita,» ütles Key ning lubas, et vastutusele võetakse kõik süüdlased, sõltumata auaustmest.

Brook (30) oli tõusmas allveelaeva komandöriks, kuid muutus pardal valitsenud järjepideva vaenuliku õhustiku tulemusel suitsiidseks ning saadeti mereväest minema. End vigastama hakkas ta juba 21-aastaselt, kaks aastat pärast mereväega liitumist.

Meesülemad hüüdsid teda regulaarselt roppuste kaudu, samuti sai ta teada, et oli kuuendal kohal nimekirjas naissoost pardaliikmetest, keda katastroofi korral vägistataks, rääkis ta lehele.

Üks abielus kolleeg paljastas talle ka oma suguelundi, teine ronis talle keset ööd voodisse ja hakkas teda suudlema, ütles naine.

Ta märkis, et ühele teisele naismereväelasele tõi ametliku kaebuse esitamine tööruumides rippunud alastipiltide kohta kaasa karjääri «külmutamise».

Emma Norton vabaühendusest Centre for Military Justice, mis annab õiguslikku abi ahistamisohvritele, ütles Sky Newsile, et ametliku kaebuse esitab ainult umbes kümme protsenti sõjaväes ahistamise all kannatavatest naistest, kuna neil ei ole usku, et neile saaks osaks mingisugunegi õiglus.

Norton märkis ka, et Briti mereväele on korduvalt soovitatud suurendada sõltumatut järelevalvet seoses seksuaalse ahistamisega, kuid seni ei ole seda tehtud.

Briti merevägi hakkas naisi allveelaevateenistusse lubama alles 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles