Peaminister Marin ei välista tuumarelvi ega NATO baase Soomes (8)

Copy
Soome peaminister Sanna Marin.
Soome peaminister Sanna Marin. Foto: MARTIN DIVISEK / EPA / SCANPIX

Soome peaministri Sanna Marini sõnul on oluline, et Soome ei seaks eeltingimusi oma eelseisvale NATO liikmelisusele, vahendas YLE.

«Ei ole võimalik ette näha, millal Ungari ja Türgi ratifitseerivad Soome liitumise NATOga,» ütles peaminister Marin (SDP) eile Soome rahvusringhäälingule YLE.

«Loomulikult loodame, et asjad liiguvad selles küsimuses kiiresti edasi,» lisas Marin.

Ungari ja Türgi on ainsad NATO liikmed, kes ei ole veel Soome ja Rootsi ühinemist alliansiga täies mahus heaks kiitnud. 

«Miks ei ole riik välistanud tuumarelvade või alaliste NATO baaside loomist oma territooriumile?» esitati peaministrile küsimus.

«Ma olen pidanud väga oluliseks, et me ei seaks selliseid eeltingimusi ega piiraks meie enda mänguruumi, kui tegemist on alaliste baaside või tuumarelvadega,» selgitas Marin, lisades, et tema arvates on ebatõenäoline, et Soome pinnale tuumarelvi paigutatakse.

Kuna peaministri ametiaeg hakkab lõppema, ütles Marin Yle'ile, et tema valitsus keskendub lähikuudel eelkõige Soome majandusele, riigi Hiina-poliitikale ja Ukraina sõjale.

«Meie [Euroopa juhtide] kõige tähtsam töö on energiahindade alandamine, toetades samal ajal Ukrainat, et Ukraina saaks sõja võimalikult kiiresti võita ja Venemaa välja tõrjuda.»

Järgmised Soome parlamendivalimised toimuvad 2. aprillil 2023.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles