Briti meedia: väidetavalt häkkisid Kremli agendid Liz Trussi telefoni

Rachel Kaare Juudas
Copy
Endine Briti välis- ja peaminister Liz Truss.
Endine Briti välis- ja peaminister Liz Truss. Foto: Alastair Grant / AP Photo / Scanpix

Endise välis- ja peaministri Liz Trussi telefoni häkkimisele puuduvad kindlad tõendid, kuid Briti valitsus seisab silmitsi üleskutsega viia läbi kiireloomuline uurimine.

Väidetav rikkumine avastati eelmisel suvel, kui tollane välisminister Liz Truss kandideeris Konservatiivse partei juhtpositsioonile. Tabloidmeedia väitel varjasid peaminister Boris Johnson ja kabinetisekretär Simon Case loo üksikasju.

Valitsus ei ole teateid kinnitanud ja meediaväljaanded ei ole suutnud väiteid sõltumatult kontrollida.

Liberaaldemokraadid ja Tööpartei on kirjeldanud süüdistusi kui «äärmiselt tõsiseid» ja «murettekitavaid».

«Spioonid, keda kahtlustatakse Venemaa presidendi Vladimir Putini heaks töötamises, said juurdepääsu tundlikule teabele, sealhulgas Ukraina sõda käsitlevatele aruteludele välisriigi ametnikega,» teatas Mail on Sunday nimetamata allikatele viidates.

«On oluline, et kõiki neid julgeolekuküsimusi uuritakse ja käsitletakse kõige kõrgemal tasemel ning me peame teadma, et valitsus tunnistab selle tõsidust ja meie riikliku julgeoleku täieliku kaitsmise tähtsust,» kinnitas varisiseminister Yvette Cooper. 

«Valitsusel on küberohtude eest kaitsmiseks olemas tugevad süsteemid. See hõlmab ministrite korrapäraseid turvabriifinguid ning nõuandeid nende isikuandmete kaitsmise ja küberohtude leevendamise kohta,» vastas Briti valitsuse pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles