Rwanda kahetseb Kongo DV otsust suursaadik välja saata

Copy
Kohalikud elanikud põgenevad M23 mässuliste ja Kongo DV sõjaväe vaheliste lahingute eest riigi idaosas.
Kohalikud elanikud põgenevad M23 mässuliste ja Kongo DV sõjaväe vaheliste lahingute eest riigi idaosas. Foto: Moses Sawasawa / AP / Scanpix

Rwanda võttis pühapäeval «kahetsusega teadmiseks» Kongo Demokraatliku Vabariigi otsuse Rwanda suursaadik riigist välja saata, samm, mis näitab kahe Kesk-Aafrika naaberriigi vaheliste suhete halvenemist.

Kinshasa võimud teatasid laupäeval, et saadavad riigist välja Rwanda suursaadiku Vincent Karega.

«On kahetsusväärne, et Kongo DV valitsus püüab näidata Rwandat endiselt patuoinana, et juhtida tähelepanu kõrvale omaenda puudujäämistest,» teatas Kigali avalduses, lisades, et Rwanda väed Kongo DV piiril on viidud kõrgendatud valmisolekusse.

M23 mässuliste edasitung sundis ÜRO rahuvalvemissiooni tõstma oma sõdurite valmisolekutaset ning andma tuge sõjaväele.

Kongo DV valitsuse pressiesindaja Patrick Muyaya sõnul on viimastel päevadel sisenenud Rwandast riiki arvukalt võitlejaid, kes toetavad M23 «terroriste» Kongo DV sõdurite vastu.

Rwanda eitas omakaitseväelaste toetamist ning süüdistab oma naabrit sõjalises eskalatsioonis.

Kahe riigi vahelised suhted on olnud pingelised seoses massilise Rwanda hutude saabumisega Kongo DV idaossa. Hutusid süüdistatakse 1994. aasta Rwanda genotsiidis tutside tapmises.

Kinshasa on pidevalt süüdistanud Rwandat sissetungide korraldamises oma territooriumile ning relvarühmituste toetamises. Kigali on eitanud igasugust osalust selles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles