Tuhanded inimesed nõudsid Hartumis Sudaani sõjaväelise režiimi lõppu

Copy
Sudaani režiimivastased meeleavaldajad pealinna Hartumi tänavatel 30. oktoobril.
Sudaani režiimivastased meeleavaldajad pealinna Hartumi tänavatel 30. oktoobril. Foto: AFP / Scanpix

Tuhanded inimesed nõudsid pühapäeval Sudaani pealinnas Hartumis sõjaväelise režiimi lõppu ja naasmist tsiviilvalitsuse juurde, ütlesid AFP korrespondendi.

Sudaani lippe lehvitanud ja demokraatiameelsetel protestidel tapetud aktivistide piltidega plakateid kandnud tuhanded noored marssisid presidendipalee juurde kesklinnas.

Demonstrandid hõikusid loosungeid sõjaväelise valitsemise vastu ning püstitasid barrikaade Põhja-Hartumis ja Omdurmanis, ütles üks korrespondent.

Riigi idaosas asuvas Kassala linnas tuli umbes 800 noort meest ja naist tänavatele meelt avaldama, ütles sündmuskohal viibibud Hussein Mohamed Shahed AFP-le.

«Sõdurid, minge tagasi kasarmuisse,» skandeerisid protestijad oma üht peamist loosungit pea iganädalastel meeleavaldustel, mis on kestnud pärast mullust riigipööret, millega kukutati tsiviilvõimud.

Armeejuht Abdel Fattah al-Burhan haaras mullu 25. oktoobril võimu, vahistades tsiviilvalitsuse liidrid ja nurjates seeläbi ülemineku tsiviilvõimule, mis sai alguse 2019. aastal kauaaegse diktaatori Omar al-Bashiri kukutamisega.

Protestid said uut hoogu juurde läinud nädalal seoses võimuhaaramise aastapäeva lähenemisega. Mitmel pool Sudaanis marssisid tuhanded noored, kes nõudsid riiki halvanud poliit- ja majanduskriisi lõppu.

Julgeolekujõud tulistasid pisargaasi meeleavaldajate sekka Hartumis. Üks protestija sai surma Omdurmanis, kui ta jäi sõjaväe sõiduki alla, ütlesid demokraatiameelsed meedikud.

Meedikute arvutuste kohaselt on aasta aega kestnud meeleavaldustel tapetud vähemalt 119 inimest.

Riigipööre halvendas laiemalt julgeolekuolukorda ning sellega seoses said veel sajad inimesed surma.

Maailma üks vaesemaid riike Sudaan on pidanud üle elama meeletult kõrge inflatsiooni, mis ulatub kolmekohalise arvuni, ja seisab silmitsi pideva toidunappusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles