Venemaa ähvardas Ukrainast välja seilavaid viljalaevu merel valitsevate ohtudega (1)

Copy
Kaubalaevad, nende seas Ukraina vilja vedavad alused, täna Istanbuli Yenikapı linnaosa kallastel ootamas läbipääsu Bosporuse väinast.
Kaubalaevad, nende seas Ukraina vilja vedavad alused, täna Istanbuli Yenikapı linnaosa kallastel ootamas läbipääsu Bosporuse väinast. Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS / Scanpix

Hoolimata Venemaa otsusest lahkuda maailma toidukriisi leevendamiseks sõlmitud teraviljalepingust, seilasid ka täna Ukraina Musta mere sadamatest välja täislastis kaubalaevad, nende seas Maailma Toiduprogrammi tellimusel näljahäda kannatavasse Aafrika Sarve piirkonda suunduv alus Ikaria Angel 30 000 tonni nisuga.

Täna asus Ukrainast teele kokku 12 kaubalaeva. Toidukaupa peale võtma oodatakse täna veel nelja laeva, teatas Türgi ja ÜRO vahendusel sõlmitud teraviljaleppe üle järelevalvet tegev koordineerimiskeskus.

Reutersi andmetel oli aluste lastiks kokku 354 500 tonni teravilja, mida on oluliselt rohkem tavaliselt ühe päevaga Ukrainast välja veetakse. See viitab, et täna kõrvaldati sadamates ummikut, mis tekkis pärast Venemaa eilset teadet leppe peatamise kohta.

Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov väitis täna, et teraviljaleppe jõustamine ilma Venemaa osaluseta on ohtlik. «Olukorras, kus Venemaa räägib, et turvalist navigatsiooni neist piirkondades on võimatu tagada, on säärane kokkulepe vaevalt teostatav. Ning see saaks teistsuguse laadi, palju ohtlikuma ja riskantsema,» lausus ta ajakirjanikele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles