INTERVJUU ⟩ USA diplomaat NATO juures: kõik liitlased võiksid Ukrainat aidata nagu Eesti (3)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
NATO teab, et tulevik on ennustamatu, ütleb USA kaitseministeeriumi kõrgeim esindaja NATO juures Rachel Ellehuus, kes käis Tallinnas ABCD konverentsil.
NATO teab, et tulevik on ennustamatu, ütleb USA kaitseministeeriumi kõrgeim esindaja NATO juures Rachel Ellehuus, kes käis Tallinnas ABCD konverentsil. Foto: Eero Vabamägi

Rohkem liitlasi võiks Ukrainat aidates võtta sellise ühiskonnaülese lähenemise nagu Eesti, ütleb Rachel Ellehuus, USA kaitseministeeriumi kõrgeim esindaja NATO juures.

Mida tähendab Bukaresti deklaratsioon aastal 2022, kui Ukraina on sõjas?

Bukaresti deklaratsioon on jätkuvalt jõus ning Madridi tippkohtumisel ütles NATO selgelt välja, et tema uksed on jätkuvalt avatud ja me seisame Bukaresti lubaduse taga.

Kuid mulle ja minu arvates ka liitlastele tundub, et peaksime sellele sisu andma, sest reaalsus on, et ei Ukraina ega teised liikmeks pürgijad nagu Gruusia pole seisus, kus nad saaksid täna NATOsse astuda. Nende territooriumid on kahjuks okupeeritud. Seal tuleb ära teha kõvasti ülesehitustööd.

NATO jaoks on küsimus, mida ta saaks teha organisatsioonina ja liitlased omal käel selleks, et aidata neid riike juba enne, kui nad saavad NATO või ELi liikmeks.

Mulle tundub, et nende asjadega, mida me praegu Ukraina heaks teeme – väljaõppe pakkumine, selle kindlustamine, et nende kasutatavad süsteemid koos toimiksid, abi küberkaitses ja teistes kerksuse valdkondades – on palju käegakatsutavaid asju, mida allianss saab teha selleks, et anda Bukaresti deklaratsioonile sisu juba enne liikmesust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles