ÜRO: hinnatõus hoogustas Afganistanis oopiumimooni kasvatamist

BNS
Copy
Afganistan.
Afganistan. Foto: AP Photo/Abdul Khaliq/SCANPIX

Afganistanis on oopiumimooni ehk unimaguna kasvatamine tänavu kolmandiku võrra tõusnud, teatas ÜRO uimastivastane amet teisipäeval esimeses selleteemalises aruandes pärast Talibani võimule naasmist 2021. aastal.

Afganistanis kasvatatakse maailmas kõige rohkem oopiumimooni, mis omakorda on heroiiniks rafineeritava mahla allikas.

ÜRO narkootikumide ja kuritegevuse vastane büroo (UNODC) teatas, et hinnad on hüppeliselt tõusnud pärast seda, kui Taliban aprillis moonikasvatuse keelustas. Samas vabastati UNODCi sõnul tänavune saak suures osas sellest keelust.

ÜRO andmeil laienes moonikasvatamine Afganistanis eelmise aastaga võrreldes 32 protsenti, 233 000 hektarile. Ainsad suurema kasvupinnaga aastad pärast vastava seire algust üheksakümnendatel olid 2018 ja 2019.

Viinis asuva UNODCi andmetel oli 2022. aasta moonisaak ka «viimaste aastate kõige kasumlikum».

Põllumeeste oopiumimüügist saadav tulu enam kui kolmekordistus 425 miljonilt dollarilt 2021. aastal 1,4 miljardi dollarini 2022. aastal, öeldakse raportis.

Afganistani farmerid peavad nüüd novembri algul otsustama, kas istutada oopiumimooni ka järgmiseks aastaks ja kui palju seda keelust hoolimata kasvatada, teatas agentuur, lisades, et nad on «ebaseadusliku opiaadimajanduse lõksus».

«Praegused kõrged oopiumihinnad annavad põllupidajaile täiendava stiimuli riskida unimaguna kasvatamisega, hoolimata de facto võimude keelust,» öeldakse raportis.

Afganistanis toodetakse ÜRO andmeil pea 80–90 protsenti oopiumist ja heroiinist.

USA ja NATO väed püüdsid kahe aastakümne jooksul Afganistanis moonikasvatust ohjeldada, makstes põllumeestele alternatiivsete põllukultuuride, nagu nisu või safran, kasvatamise eest.

Kuid ekspertide sõnul nurjas nende katsed Taliban, kes kontrollis peamisi moonikasvatuspiirkondi ja sai kaubandusest sadu miljoneid dollareid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles