Tšehhi: järgmised ELi sanktsioonid võidakse kehtestada Valgevenele

Copy
Vene ja Valgevene tankid ühisõppusel Valgevenes 21. veebruar 2022.
Vene ja Valgevene tankid ühisõppusel Valgevenes 21. veebruar 2022. Foto: Vene kaitseministeerium/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu eesistujariigi Tšehhi peaminister Petr Fiala ütles teisipäeval, et ühendus võib rakendada täiendavaid sanktsioone Valgevenele seoses viimase rolliga Ukraina sõjas.

Minsk lubab Venemaa okupatsiooniväe sõduritel ja tehnikal kasutada Valgevene territooriumi, kust Moskva käsul korraldatakse rünnakuid Ukraina vastu, ehkki autoritaarne vasallrežiim eitab soovi sekkuda otseselt sõjategevusse.

«Me vaeme Valgevene rolli ja võimalikku vajadust see (sanktsioonide) sihikule võtta,» ütles Fiala ajakirjanikele pärast naasmist Kiievist, kus mitu tema kabinetiliiget liitus  läbirääkimisteks oma Ukraina kolleegidega.

«Teatud sanktsioonid Valgevene vastu on juba jõus, ent me ei saa lubada olukorda, kus Valgevene liitub Venemaa poliitilise hoiakuga või kus Venemaa väldib sanktsioonide mõju selliste riikide kaudu, nagu Valgevene,» ütles ta.

«Me peame mõistma, et rünnakuid Ukraina vastu juhitakse Valgevene õhuruumist ning et Valgevene varustab relvadega Venemaad,» ütles Tšehhi välisminister Jan Lipavský.

Kuigi EL on kehtestanud Venemaa tööstuse ja eliidi vastu seninägematuid sanktsioone alates Moskva sissetungist Ukrainasse 24. veebruaril, siis Viala kutsus üles Venemaad «veelgi enam isoleerima».

«Me teame, et sanktsioonid töötavad, me näeme seda paljude andmete põhjal, ning kahtlemata peame me jätkama,» sõnas ta.

Oktoobris teatasid Minsk ja Moskva, et luuakse ühine väekoondis, mille eesmärk on kaitsta Valgevene piiri, samas kui Ukraina hoiatas, et Vene õhusõidukid ja -üksused viiakse nende piiriala läheduses paiknevatesse Valgevene õhubaasidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles