Saksamaa Serbiale: aeg on valida Venemaa ja Euroopa Liidu vahel (4)

Copy
Inimesed avaldamas Belgradis meelt Venemaa sõjategevuse vastu Ukrainas.
Inimesed avaldamas Belgradis meelt Venemaa sõjategevuse vastu Ukrainas. Foto: OLIVER BUNIC / AFP / SCANPIX

Berliin hoiatas Belgradi sidemete süvendamise eest Venemaaga, öeldes, et see võib mõjutada Serbia jõupingutusi Euroopa Liidu liikmesuse teel, teatas täna üks Saksa valitsusallikas.

Kaks päeva enne Lääne-Balkani riikide tippkohtumist Saksamaa pealinnas eesmärgiga tugevdada suhteid kuuest riigist koosneva regiooniga, ütles kõrge ametnik, et Serbial tuleb otsustada, kelle poolel ta on, kas Moskva või ELi.

«Suhe Serbiaga on keeruline - selles on valgust ja ka varje,» ütles anonüümsust soovinud allikas. «Serbia suhted Venemaaga on kindlasti osa varjudest.»

Allika sõnul oli Saksa valitsus üllatunud ja pettunud, kui Serbia välisminister Nikola Selaković sõlmis septembris oma Vene kolleegi Sergei Lavroviga kokkuleppe koostööst välispoliitikas.

Saksa ametnik rõhutas, et Serbia president Aleksandar Vučić peab otsuse langetama.

«Kui ta valib tee Euroopasse, siis on tal toetus, ELilt tervikuna ja Saksa valitsuselt,» ütles allikas. «Kui ta otsustab valida teise tee, siis on sellel tagajärjed» Belgradi tulevikule ELiga.

Serbia on olnud ELi kandidaatriik alates 2012. aastast, kuid väljavaated ei ole just roosilised ilma suhete normaliseerimiseta Kosovoga.

Belgrad ei tunnusta Kosovo ühepoolset iseseisvumist aastal 2008.

Serbia on tauninud ÜROs Venemaa invasiooni Ukrainasse, kuid ei ole ühinenud Euroopa sanktsioonidega Moskva vastu.

Neljapäeval peetaval tippkohtumisel, mida võõrustab Saksa kantsler Olaf Scholz, tulevad kokku Albaania, Bosnia ja Hertsegoviina, Kosovo, Põhja-Makedoonia, Montenegro ja Serbia ning Euroopa Liidu liidrid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles