Briti analüütik: Putin arvestab, et kevadeks on isu Ukrainat toetada läinud

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Oxford Analytica Daily Briefi peatoimetaja ja analüüsivaldkonna direktori Nick Redmani sõnul satuvad Lääne-Euroopa ettevõtted energiakriisi tõttu raskustesse ning Venemaa arvestab, et sellest tekib surve valitsustele, mis mõjutab sõja kulgu Putinile soodsas suunas.
Oxford Analytica Daily Briefi peatoimetaja ja analüüsivaldkonna direktori Nick Redmani sõnul satuvad Lääne-Euroopa ettevõtted energiakriisi tõttu raskustesse ning Venemaa arvestab, et sellest tekib surve valitsustele, mis mõjutab sõja kulgu Putinile soodsas suunas. Foto: Valdis Kauliņš/Riia konverents

Venemaa president Vladimir Putin arvestab, et eeloleval talvel tabab energiapuudus Euroopat nii valusalt, et Lääne-Euroopa riigid kaotavad isu Ukrainat toetada, ja seejärel on sõja võitmiseks vaja veel vaid Joe Bideni valimiskaotust, rääkis Postimehele Riia välispoliitika- ja julgeolekukonverentsil Briti rahvusvaheliste suhete analüütik Nick Redman.

Mis peaks Venemaal juhtuma, et lõpeks sõda Ukrainas?

Sõda lõpeks, kui Venemaa teeks vastava otsuse ja tõmbaks kõik oma väeüksused välja nendelt Ukraina aladelt, mille ta on okupeerinud. Toimuksid läbirääkimised tulevahetuse peatamiseks ja rahulepingu sõlmimiseks, mille käigus lahendatakse sõjatribunaliga tehtava koostöö ja reparatsioonide küsimused, ning seejärel tuleks kõne alla sanktsioonide lõpetamine.

Väga keeruline on näha, et miski nendest asjadest juhtuks, kui Vladimir Putin on võimul.

Kui kaua läheb aega, et Putin kaotaks võimu?

Mina arvan, et Putin on valmistunud vastu pidama kaua, sest ta teab, et iseseisvalt Ukraina Venemaaga sõdida ei suuda ja vajab lääne relvi.

Vene president arvestab, et talve lõpuks ei ole Pariisi või Berliini isu Ukrainat toetada enam nii suur. Samas ta mõistab, et USA ja Poola ning mõned teised riigid hoiavad Ukraina võitluses, mistõttu tuleb sõja võitmiseks ära oodata Joe Bideni administratsiooni väljavahetamine.

Me peame olema valmis aktsepteerima, et sõda võib kesta veel aastaid, sest märke murdumisest Venemaal praegu ei ole. Lahingutegevus ise ei pruugi olla järjepidev ja võitluses tekib tõenäoliselt kas lühemaid või pikemaid pause.

Samas, näiteks Jegor Gaidar on öelnud, et režiimid kukuvad kokku kolme päevaga, ja välistada ei saa erinevaid ajaperspektiive. Eelolev talv ei saa olema karm mitte ainult Euroopale, vaid ka Venemaale. Lisaks Putin alahindab ukrainlaste leidlikkust, vastupidavust ja vendlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles