Ukraina esileedi ärgitas maailma IT-spetsialiste Ukrainat abistama

Copy
Ukraina esileedi Olena Zelenska.
Ukraina esileedi Olena Zelenska. Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP/Scanpix

Ukraina esileedi kutsus teisipäeval IT-spetsialiste tema riiki aitama, luues tehnoloogiat, mis päästab elusid, mitte ei lõpeta neid.

Olena Zelenska ütles tuhandetele investoritele, ettevõtjatele ja tehnoloogiavaldkonna töötajaile, kes olid kogunenud Portugali pealinna iga-aastasele tehnoloogiakonverentsile Web Summit, et Venemaa «rakendab tehnoloogia terrori teenistusse».

Ta näitas slaide Ukraina pealinnale Kiievile korraldatud droonirünnakute tagajärgedest ja kutsus delegaate üles kasutama oma oskusi positiivsete muudatuste tegemiseks.

Tema abikaasa, Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi esines aasta algul hologrammina mitmel tehnoloogiaüritusel, pöördudes otse ettevõtete poole, et need aitaksid tema riiki arenenud tehnoloogiataristu abil üles ehitada.

Hiljuti mitmel üritusel ja juulis ka USA kongressis esinenud Zelenska ütles, et ei esita üksikasjalikku üleskutset.

Selle asemel rõhutas 44-aastane kutseline stsenarist, võtmerolli, mida tehnoloogia mängis Venemaa sissetungis tema riiki.

Ta viitas Bellingcati raportile, mille kohaselt osalesid väidetavalt Venemaa IT-töötajad sõjategevuses aktiivselt.

«Mõned Venemaa IT-spetsialistid on langetanud valiku olla agressorid ja mõrvarid,» ütles ta, ärgitades publikut vastupidisele valikule.

«Usun, et tehnoloogiat tuleks kasutada loomiseks, inimeste päästmiseks ja abistamiseks, mitte hävitamiseks.»

Tema 15-minutine kõne pälvis publiku marulise aplausi.

Korraldajad olid varem tekitanud segaduse seoses kutsetega, mille nad olid esitanud inimestele Grayzone'ist, ajakirjandussaidilt, mis kajastab regulaarselt venemeelseid vandenõuteooriaid konflikti kohta.

Konverents tühistas kutsed, tekitades sotsiaalmeedias tohutu tüli otsuse toetajate ja nende vahel, kes pidasid seda sõnavabaduse rikkumiseks.

Järgmise kolme päeva jooksul oodatakse Lissaboni konverentsile umbes 70 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles