ÜLEVAADE ⟩ Ukraina sõjapõgenikud elavad perede ühendamise lootuses

Külli Kapper
, välisuudiste toimetaja
Copy
Ukraina sõdur kohtub kolmekuulise lahusoleku järel Harkivis oma abikaasa ja lapsega, kes naasid Poolast mai lõpus.
Ukraina sõdur kohtub kolmekuulise lahusoleku järel Harkivis oma abikaasa ja lapsega, kes naasid Poolast mai lõpus. Foto: Carol Guzy/ZUMA/Scanpix

Ukraina sõjapõgenik ELis on nooremas keskeas haritud naise nägu, kes on kodust lahkunud surmahirmus koos oma lähedastega ja kes pole täiesti veendunud, et ta koju tagasi läheb, oodates sõjatraumast läbi tulnud meest tagasi pere juurde, selgus ELi Varjupaigaameti (EUAA), ÜRO Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IMO) ja OECD poolt oktoobri lõpus avaldatud raportist.

Kui sõja alguses lahkuti spontaanselt, pommirahe all ja paanikas, siis nüüd kaalutakse rohkem. Inimeste lahkumist mõjutab julgeolekuolukord riigis, millised on töötamise võimalused, kas on ligipääs põhiteenustele, kaupadele ja haridusele ning kuidas taastatakse puruks pommitatud kodusid.

See on veel ebaselge ja sõltub sõja kulust, kas juba eesoleval talvel on oodata Ukrainast uut lahkujate lainet, selgus analüüsist. Mõtlemisainet tulevikuks meile: kas oleme valmis Eestis võtma vastu sõjas vaimselt või füüsiliselt haiget saanud Ukraina mehi, et ukrainlaste pered saaksid taas koos elada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles