ÜRO JN lükkas tagasi Moskva üleskutse uurida Ukrainas biorelvi

Copy
ÜRO Julgeolekunõukogu. Foto on illustratiivne.
ÜRO Julgeolekunõukogu. Foto on illustratiivne. Foto: Craig Ruttle / AP / Scanpix

ÜRO Julgeolekunõukogu lükkas eile tagasi Venemaa esitatud resolutsioonikavandi, milles kutsuti uurima Moskva süüdistusi Washingtoni osalemisest bioloogiliste relvade väljatöötamises Ukrainas.

Venemaa taotles eelmisel nädalal ametlikult ÜRO uurimist sel teemal. Moskva on seda regulaarselt teinud alates sõja alustamisest Ukraina vastu veebruaris.

Eile hääletusele pandud resolutsioonikavand sai kaks toetushäält (Venemaalt ja Hiinalt) ja kolm vastuhäält (Prantsusmaalt, USAlt ja Suurbritannialt). Kõik 10 mittealalist nõukogu liiget jäid erapooletuks.

Resolutsioonikavandis kutsuti moodustama kõikidest julgeolekunõukogu liikmetest koosnev komisjon, mis uuriks süüdistusi USA ja Ukraina vastu seoses nende kohustustega konventsiooni alusel, mis keelab biorelvade väljatöötamise, tootmise ja kasutamise.

Venemaa asesuursaadik Dmitri Poljanski avaldas kahetsust hääletustulemuse üle, öeldes, et «lääneriigid näitasid igati, et seadus neile ei kehti».

«See on tavaline koloniaalmentaliteet, millega me oleme harjunud ja me ei ole sellest isegi üllatunud,» lisas ta, lubades naasta teema juurde 28. novembrist 16. detsembrini Genfis korraldataval bioloogiliste relvade konventsiooni ülevaatekonverentsil.

USA suursaadik Linda Thomas-Greenfield ütles vastuseks, et Ühendriigid hääletasid resolutsiooni vastu, kuna see põhines desinformatsioonil, ebaaususel ja täielikul austuse puudumisel.

See resolutsioon on «verstapost Venemaa pettustes ja valedes» ja keegi teine peale Hiina ei läinud selle õnge, lisas ta.

USA ja Ukraina tõrjusid Venemaa süüdistused juba eelmisel nädalal, nimetades neid puhtaks fabritseeringuks.

ÜRO desarmeerimisküsimuste kõrge esindaja asetäitja Adedeji Ebo rõhutas eelmisel nädalal, et ÜRO ei tea nendest programmidest ning maailmaorganisatsioonil ei ole mandaati ega tehnilist võimekust selliseid väiteid uurida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles