ELi raport: Vene invasioon on õhutanud juudiviha

Copy
Suur osa antisemiitlikke juhtumeid on registreeritud veebis.
Suur osa antisemiitlikke juhtumeid on registreeritud veebis. Foto: Michael Dwyer/AP/Scanpix

Desinformatsioon ja juudiviha on internetis alates Venemaa kallaletungist Ukraina vastu vohama hakanud, süvendades trendi, mis sai alguse juba Covid-19 pandeemiaga, selgus täna Euroopa Liidu raportist.

«Koroonaviiruse pandeemia ja Vene agressioon õhutasid antisemitismi, mis on meie ühiskondade jaoks endiselt tõsine probleem,» ütles Viinis baseeruva ELi Põhiõiguste Agentuuri (FRA) direktor Michael O'Flaherty.

Agentuuri töörühm tõi juba juunikuisel kohtumisel välja valenarratiivide ja antisemiitliku desinformatsiooniga seotud ohud, mis on kasvanud seoses asjaoluga, et Venemaa väärkasutab Ukraina valitsuse kirjeldamisel sõja õigustamiseks termineid nagu «natsism» ja «genotsiid».

FRA kirjutas aastaraportis, et Vene invasiooni ja pandeemia kontekstis levinud viha ja valeinfo on Euroopa juudikogukondi sügavalt mõjutanud.

Agentuur nentis, et antisemiitlike vahejuhtumite dokumenteerimisega on Euroopas probleeme ning andmete kogumises ja klassifitseerimises on riigiti erinevusi.

Ungaris ja Portugalis antisemiitlike juhtumite kohta ametlikku infot ei koguta, mistõttu on olukorra võrdlemine liikmesriigiti keeruline.

Mõnes riigis, näiteks Austrias ja Soomes, registreeriti enim juhtumeid veebis, märkis FRA.

Euroopa Komisjon esitles mullu oktoobris oma esimest juudivihavastast strateegiat, mille rakendamise kohta avaldatakse raportid aastatel 2024 ja 2029.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles