ÜLEVAADE Saksamaa üritab kaitsevarju paketi abil energiakriisiga toime tulla

Christopher Aloe
, toimetaja
Copy
Saksamaa kantsler Olaf Scholz, majandus- ja kliimaminister Robert Habeck ja rahandusminister Christian Lindner on küll püüdnud iga hinna eest leida rohtu energiakriisi vastu, kuid siiani ei ole need tarbijatele ja ettevõtetele rahulolu toonud. 
Saksamaa kantsler Olaf Scholz, majandus- ja kliimaminister Robert Habeck ja rahandusminister Christian Lindner on küll püüdnud iga hinna eest leida rohtu energiakriisi vastu, kuid siiani ei ole need tarbijatele ja ettevõtetele rahulolu toonud. Foto: Florian Gaertner/ Imago//photothek/Scanpix

Kuigi gaasimahutid on Saksamaal peaaegu täis, on endiselt probleeme gaasi varustuskindluse tagamisega, lisaks kardetakse, et kerkivate energiahindade tõttu jäävad toad külmaks ja paljusid ettevõtteid ootab ees sulgemine.

Saksamaa parlament kiitis 21. oktoobril heaks valitsuse 200 miljardi euro suuruse nn kaitsevarju paketi, mis näeb ette energiahindade tõusu pidurdamist ja ettevõtete abistamist, et energiakriisi leevendada. Plaani rahastatakse laenudega, mistõttu tühistatakse põhiseaduses ette nähtud võlapidur sel aastal teist korda.

Valitsus põhjendab võlapiduri tühistamist Venemaa Ukrainas peetava agressioonisõja mõjuga energiahindadele, öeldes, et energiahindade järsk tõus tähendab Saksamaa elanikkonnale ja ettevõtetele märkimisväärset koormust, mis mõnel juhul ohustab nende olemasolu.

Raha on ette nähtud eelkõige pärast sõja algust järsult tõusnud gaasihinna vähendamiseks, et kehtestada sellele hinnalagi. Lisaks on kavas eraldada raha elektrihindade tõusu pidurdamiseks, ettevõtete, sealhulgas energiakriisi tõttu raskustesse sattunud gaasiimportijate abistamiseks, vahendab Deutsche Welle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles