Scholz ootab Pekingilt Moskva mõjutamist

Copy
Saksa kantsler Olaf Scholz ja Hiina liider Xi Jinping Pekingis.
Saksa kantsler Olaf Scholz ja Hiina liider Xi Jinping Pekingis. Foto: Kay Nietfeld/Reuters/Scanpix

Saksa kantsler Olaf Scholz kutsus täna Hiina presidendi Xi Jinpingiga kohtudes Pekingit üles mõjutama Moskvat lõpetama sõda Ukrainas.

«Ma ütlesin presidendile, et Hiina peaks kasutama oma mõju Venemaale,» ütles Scholz. «Venemaa peab lõpetama otsekohe rünnakud, mille tõttu saavad tsiviilelanikud iga päev kannatada, ja taanduma Ukrainast.»

Pekingis visiidil viibiv Scholz ütles, et Venemaa, Hiina ja Lääs on nõustunud austama ÜRO hartat ja põhimõtteid, nagu suveräänsus ja territoriaalne terviklikkus, mida Venemaa tema sõnul Ukrainas rikub.

Saksa kantsler kutsus pressikonverentsil ka Vene presidenti Vladimir Putinit pikendama kokkulepet, mis võimaldab vedada Ukraina vilja Musta mere kaudu maailma.

«Nälga ei tohi relvana kasutada,» rõhutas Scholz.

Viljavedu jätkus neljapäeval, kuna Venemaa naasis rahvusvahelise surve mõjul ÜRO ja Türgi vahendusel saavutatud kokkuleppe juurde, mis tagab Mustal merel ohutu laevakoridori.

Moskva ütles aga, et ei ole veel otsustanud, kas ta pikendab lepet, kui jõuab kätte selle uuendamiseks määratud tähtaeg 19. november.

Venemaa peatas leppes osalemise pühapäeval, põhjendades seda Musta mere laevastikku Krimmis tabanud rünnakuga

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles