Erdoğan: hädas riigid saavad Türgilt ja Venemaalt tasuta vilja (3)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ADEM ALTAN/SCANPIX

Venemaa ja Türgi sõlmisid kokkuleppe hakata vedama tasuta vilja puudustkannatavatele riikidele nagu Djibouti, Somaalia ja Sudaan, ütles Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.

«Vene president Vladimir Putin ütles mulle telefonivestluses, et peaksime saatma tasuta vilja riikidele nagu Djibouti, Somaalia ja Sudaan. Leppisime kokku», ütles Erdoğan televisioonis.

«Otsustasime arutada seda põhjalikumalt G20 tippkohtumisel,» lisas ta. «Me tagame, et viljalaevad jõuavad kõigisse puudustkannatavatesse riikidesse, eriti Somaaliasse, Djiboutisse ja Sudaani, mis on hädas tõsise toidukriisi ja näljaga.»

Venemaa peatas sel nädalal neljaks päevaks osaluse leppes droonirünnaku tõttu oma Musta mere laevastikule Krimmis, kuid otsustas kolmapäeval selles osalemist jätkata, nii et viljavedu jätkus eile.

Kreml ütles aga, et ei ole veel otsustanud, kas pikendada oma osavõttu 19. novembril aeguvast leppest.

Lepe pikendamise tähtaeg on 19. november. G20 tippkohtumine peetakse 15.-16. novembril Indoneesias Bali saarel.

USA ametnik: G7 kutsub Venemaad viljalepet pikendama

Putin on viljalepet korduvalt kritiseerinud ning väidab, et vili läheb peamiselt Euroopa riikidesse, mitte vaestesse maadesse, kus seda hädasti vaja.

Leppe pikendamise poolt on ka riikide ühendus G7, rõhutas USA välisministeeriumi kõrge ametnik Saksamaal täna toimuvate rikaste tööstusriikide ühenduse kõnelustel. «Kõik on ühel meelel vajaduses pikendada Musta mere viljaalgatust,» ütles ametnik.

G7 välisministri peavad Saksamaal Münsteris kaks päeva kõnelusi, mille peateema on Ukraina sõda.

Riigid hindavad kõrgelt ÜRO püüdeid veenda Venemaad viljalepet pikendama, ütles USA ametnik.

Samuti ärgitas Venemaad lepet pikendama Hiinas visiidil viibiv Saksa kantsler Olaf Scholz «Nälga ei tohi kasutada relvana,» rõhutas ta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles