Bulgaaria ja Rumeenia soetavad hävitajaid

Copy
Hävitaja F-16.
Hävitaja F-16. Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/Scanpix

Norra teatas täna, et müüb 32 kasutatud F-16 hävitajat samuti NATO-sse kuuluvale Rumeeniale 388 miljoni euro eest, Bulgaaria parlament aga kiitis heaks uute F-16 lennukite soetamise Ühendriikidelt.

Ukrainaga piirneval Rumeenial on hädasti vaja välja vahetada oma vananenud Nõukogude hävitajad MiG-21. Norra kaitseministeeriumi sõnul antakse F-16-d üle 2023. ja 2024. aastal pärast kapitaalremonti.

Leping sisaldab varuosade müüki, hooldust ja tehnikute väljaõpet.

Norra kaitseminister Björn Arild Gram ütles, et tehing on oluline panus NATO liitlase õhujõudude tugevdamisse.

Ta lisas, et leping toob kasu ka Norra kaitsetööstusele, mis lennukeid renoveerib.

Norra lõpetas oma 1980. aastatel ostetud 64 hävitaja F-16 tegevteenistusest väljaviimise selle aasta algul, kuna võttis kasutusele viienda põlvkonna varghävitajaid F-35.

Esialgsed F-16, mis võeti kasutusele 1970. aastatel USA-s, kuulusid hävitajate neljandasse põlvkonda, kuid Lockheed Martin teeb endiselt täiustatud versioone, mida peetakse 4,5 põlvkonna lennukiteks.

Bulgaaria parlament kiitis heaks täiendavate F-16 hävitajate ostu

Bulgaaria parlament kiitis aga täna heaks kokkuleppe veel kaheksa hävitaja F-16 ostmiseks USA-lt lisaks kaheksale, mille Bulgaaria tellis juba 2019. aastal, kuid pole veel kätte saanud.

Alates 2004. aastast NATO-sse kuuluv Balkani riik on juba aastaid püüdnud oma vananevat ja kahanevat Nõukogude Liidus toodetud MiG-29 lennukiparki välja vahetada.

Pärast seda, kui Vene väed veebruaris Ukrainasse tungisid, ei ole ta suutnud osta Venemaalt nende lennukite teenindamiseks varuosi ega mootoreid. Selle asemel on peetud läbirääkimisi, et soetada Poolast kaks MiG-29 mootorit ja saata sinna veel kuus remonti.

Riik maksis Lockheed Martini kaheksa esimese F-16 reaktiivlennuki eest 1,67 miljardit dollarit, lootes need kätte saada 2023. aastal.

Kuid asi on veninud ja ajutine kaitseminister Dimitar Stojanov on öelnud, et need ei pruugi nüüd saabuda enne 2025. aastat.

Parlament andis reedel heakskiidu uuele leppele 162 poolt- ja 49 vastuhäälega, 11 jäi erapooletuks.

Selle kohaselt peab riik aastaks 2031 maksma täiendavalt 1,32 miljardit dollarit nelja ühekohalise ja nelja kahekohalise hävitaja F-16 Block 70 ja relvade eest, mis tarnitakse 2027. aastaks.

Oma õhuruumi valvamiseks otsib Bulgaaria võimalusi rentida või osta Rootsist või Prantsusmaalt kasutatud hävitajaid.

Praegu on Hispaania, Hollandi ja Ühendriikide lennukid ja meeskond kordamööda õhuturbetöös aidanud. Novembri keskpaigas on oodata uuele missioonile Bulgaariasse kuus Eurofighterit ja 130 sõjaväelast.

Parlament andis neljapäeval riigi ajutisele valitsusele ülesandeks uurida võimalust saata Ukrainasse kaitsevarustust. See on kannapööre riigi jaoks, kus suur osa elanikkonnast on endiselt venemeelne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles