Brasiilias on pea kõik Bolsonaro toetajate teetõkked eemaldatud

Copy
Foto: Sergio Lima/AFP/Scanpix

Brasiilia politsei teatas reedel, et on peaaegu lõpetanud sadade teetõkete eemaldamise, mille olid paigaldanud ekspresident Jair Bolsonaro toetajad pärast tema kaotust valimistel Luiz Inácio Lula da Silvale.

Kogu riigis on veel alles kokku 15 osalist teetõket, märkis Brasiilia politsei, kelle sõnul on nad pärast pühapäevast presidendivalimiste teist vooru likvideerinud neid 954.

Bolsonaro toetajad reageerisid vihaselt Lula napile valimisvõidule, blokeerides sõiduteid autode, veokite ja traktoritega ning püstitades laagreid armeebaaside lähistel, nõudes sõjaväe sekkumist.

Bolsonaro palus isiklikult oma toetajatelt kolmapäeval, et nad lõpetaksid sõiduteede blokeerimise.

Ekspresident ütles teisipäeval, et tunnustab põhiseadust ja kiitis heaks üleminekuprotsessi Lula ametissevannutamiseks 1. jaanuaril. Samas pole ta otsesõnu tulemusi tunnustanud ega Lulat õnnitlenud.

Neljapäeval kohtus Bolsonaro uue asepresidendi Geraldo Alckminiga, kelle sõnul lubas endine riigipea kogu abi, mida on vaja sujuvaks võimu üleandmiseks.

Bolsonaro-meelsed protestid hakkasid reedel hääbuma mitmete sõjaväebaaside juures. Umbes sada inimest jäi baasi lähistele Brasílias. São Paulos nõudis käputäis meeleavaldajaid «jumalikku ning seejärel sõjalist sekkumist».

Rio de Janeiros olid meeleavaldajad laiali läinud.

Lula võitis kolmanda ametiaja 50,9 protsendiga häältest Bolsonaro 49,1 protsendi vastu, mis on Brasiilia lähiajaloos väikseim vahe presidendivalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles