Eksperdid ärgitasid Rootsit tegutsema «süsteemse rassismi» vastu (1)

Copy
Rootsi Malmö
Rootsi Malmö Foto: shutterstock.com

ÜRO eksperdid kutsusid reedel Stockholmi üles astuma samme «süsteemse rassismi» vastu Rootsis pärast seda, kui riiki olid külastanud diskrimineerimist korrakaitses uurivad ametnikud.

ÜRO Inimõiguste Nõukogu moodustas ekspertrühma 2021. aastal, ajendiks osalt mustanahalise George Floydi tapmine USA valge politseiniku poolt aasta varem.

Rootsi oli esimene riik, kes ÜRO eksperdid küsimust uurima kutsusid.

Eksperdid olid iseäranis mures diskrimineerimise kohta vähese informatsiooni kogumise pärast Rootsis.

«Rootsi peab koguma ja kasutama neid andmeid süstemaatilises rassismivastases võitluses,» leidis ekspertrühma esimees Yvonne Mokgoro Lõuna-Aafrika Vabariigist.

Otsus Rootsit külastada langetati enne septembris korraldatud üldvalimisi, mille tulemusena tuli riigis võimule parempoolne valitsus, kellel on äärmusparempoolsete toetus.

Aafrika päritolu isikutel on kogemusi, «mis ei tundu nii turvalised, (neil on) tunne, et politsei on okupeeriv vägi, et toimub järelevalve, kahjulikud praktikad», ütles üks ekspertidest Tracie Keesee reedel pressikonverentsil.

Ta ärgitas politseid keskenduma usalduse taastamisele kogukondades, sealjuures looma mitmekesisemat politseijõudu, mis peegeldab Rootsi multikultuurset ühiskonda.

Intervjuud ja kohtumised viidi läbi Stockholmis, Malmös ja Lundis 31. oktoobrist 4. novembrini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles