Politseioperatsioon tabas ulatusliku Balkani smugeldajate võrgustiku

Copy
Politseilint. Pilt on illustratiivne.
Politseilint. Pilt on illustratiivne. Foto: BRENDAN DAVIS/EPA

Euroopa ja Türgi politseijõud pidasid haarangute käigus kinni 382 inimest, ulatusliku politseioperatsiooniga oli seotud 28 riiki, mis püüavad võidelda peamiselt Balkani riikides ja Kagu-Euroopas tegutsevate smugeldajate vastu, teatas Europol reedel.

Enamik oktoobris kinni peetud inimestest said süüdistuse ebaseaduslike sisserändajate, relvade või uimastite smugeldamises, teatas politseiagentuur avalduses.

Tuhanded veokid sõidavad Balkani poolsaare riikide kaudu Euroopa Liitu, tuues laia valikut kaupu, sealhulgas toiduaineid ja ehitusmaterjale.

Samas on sealtkaudu kulgev tee ka kurikuulus inimkaubanduse, aga ka relvade ja uimastite Euroopa Liitu smugeldamise poolest, seisis avalduses.

Operatsiooni koordineerisid Europol ja Hispaania ning sellest võttis üle kogu Euroopa ning Türgis osa pea 16 000 politseinikku, märkis politseiagentuur.

Teised Euroopa riigid jagasid operatsiooni peakorraldajatega ka erinevat luurealast teavet kuritegelike ühenduste kohta.

Europoli kohaselt konfiskeerisid politseinikud ulatuslike haarangute käigus 106 tulirelva, aga ka uimasteid, nagu kanep ja kokaiin.

Avalduse kohaselt hangivad rahvusvahelised kuritegelikud ühendused oma smugeldamiseks mõeldud relvad peamiselt Lääne-Balkanilt, kus «tulirelvade alase ekspertiisiga inimressurss on laialdaselt kättesaadav».

Tulirelvad liiguvad salajasi kanaleid pidi Euroopa Liitu, peamiselt Belgiasse, Prantsusmaale, Saksamaale, Hollandisse ja Hispaaniasse.

Kuritegelikud organisatsioonid saavad seejärel vahetada relvi uimastite vastu või kasutada neid ka tulusate narkoturgude hõivamiseks ja kontrollimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles